5 причини бебето да спи на открито през зимата


5 причини бебето да спи на открито през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Децата, спящи на открито през зимата, са често срещана гледка в северните страни. Въпреки че няма много научни доказателства за ползите и опасностите от тази практика, родителите, които оставят бебетата си да спят в количката на открито, наблюдават доста положителни резултати от това. Като например…

1. Подобрява се терморегулацията

Въпреки че външната температура може да е доста ниска, бебетата обикновено са с топли ръчички и нослета. Разбира се, малчуганът е облечен в топли дрехи и завит под пухкаво одеалце, но студеният въздух помага на детето да регулира телесната си температура по-добре.

2. Укрепва се имунитетът

Въз основа на наблюдения, родителите и лекарите в скандинавските страни твърдят, че когато малките спят на открито, е по-малко вероятно да боледуват „класическите” зимни болести и да пропуснат учебни дни.

КАК ДА ПОМОГНЕТЕ НА ДЕТЕТО ДА СЕ СПРАВИ СЪС СТРАХОВЕТЕ СИ

3. Имат по-здрав апетит

Както всички знаем, студът изморява, защото тялото гори много енергия, за да се стопли. При това съвсем няма значение дали тичате, или подремвате. Доказано е, че децата, които прекарват поне 2-3 часа дневно на ниски температури, имат стабилен апетит.

4. Спят по-дълбоко

Според изследване, проведено във Финландия, децата спят непробудно, когато са на студено. Бебетата, които подремват в количките си, не се будят близо 3 часа, докато дрямките на закрито са с продължителност около 1-2 часа.

5. Имат по-силна връзка с природата

В страни като Швеция и Дания, а през последните години и Обединеното кралство, училищата насърчават децата да прекарват максимално време навън - за игра, храна и сън. През пролетните месеци пък в детските градини изнасят одеала за дрямка на тревата. Всички деца от северните страни са ангажирани с проблемите на глобалното затопляне и околната среда.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама