Как да помогнете на детето да се справи със страховете си


Как да помогнете на детето да се справи със страховете си
Снимка: iStock/Guliver

Всяка вечер деца от цял свят се притесняват, че под леглото им се крие чудовище. Често срещан страх, който повечето възрастни познават – в крайна сметка, страхът от чудовища не е нов. Всъщност, той предхожда видеоигрите и социалните медии и е константа през поколенията.

Ако децата ви са убедени, че щом светлините угаснат, чудовището/баба Яга/Торбалан или който и да е друг, ще ги вземе, не сте сами. Но може да е предизвикателство да успокоите тревогите на малкото си съкровище, убеждавайки го, че няма нищо страшно.

Страхът от тъмнината е един от най-големите страхове, които децата изпитват. Изследване от 2015 година, публикувано в International Journal of Psychophysiology, стига до заключението, че страхът не е непременно от тъмнината, а е по-скоро от нощта. Някои изследователи подозират, че това е еволюционно. През нощта хората са били най-уязвими от хищници. И децата са се научили да плачат като начин да привлекат вниманието на възрастните и да се предпазят от нощната опасност. Така че е вероятно страхът на детето ви от чудовища е тясно свързан с този от нощта.

7 МИТА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦА, КОИТО ТРЯБВА ДА ИГНОРИРАТЕ

Колкото и досадно да е тичането към детската стая по 10 пъти на вечер, със сигурност не е лоша идея да придобиете по-добро разбиране за детските страхове. Те често не са рационални, но това не означава, че не са реални. Ето какво да очаквате в различните възрасти.

- Малки деца

Децата между 2 и 3 години се страхуват от всичко, което не разбират. Винаги, когато видят нещо, което не изглежда съвсем правилно - като баба, носеща забрадка или бастун до чиния с пукнатина. Всичко може да предизвика плач.

- Предучилищна възраст

Между 3 и 5 години децата са склонни да се страхуват от въображаеми опасности, като например чудовището, което живее под леглото. Те имат проблеми с разграничаването на реалност от фантазия и имат доста развито въображение, което подхранва страховете им.

- Деца в училищна възраст

Страховете вече стават по-основани на реалността. Детето може да се страхува от гръмотевични бури, лаещи кучета или пожари. На тази възраст малчуганите започват да се притесняват за здравето на родителите си и за собствената си безопасност.

Как да помогнете?

Важно е да проявите съпричастност, дори когато се чувствате раздразнени, защото детето ви вика многократно или става от леглото десетина пъти всяка вечер.

1. Утвърдете чувствата на детето си

Вместо да казвате „Не се страхувай“, кажете „Знам, че в момента се чувстваш уплашен.“ Това изявление изпраща съобщение, което казва, че е напълно нормално да изпитва такива чувства. Не обвинявайте децата, че са прекалено драматични или се опитват да привлекат внимание.

2. Направете постановка

Насърчавайте детето си да използва къщичка за кукли, плюшени животни или други играчки, за да ви покаже как смята, че някой може да се справи със страха от чудовища. Децата могат да изобразят смело момче, което плаши чудовищата или момиче, което пее, за да не се страхува.

3. Насърчавайте рисунките

Насърчаването на децата да рисуват картини на чудовища или да рисуват как се чувстват, им дава още една възможност за изразяване. Освен това произведенията на изкуството могат да помогнат на децата да работят чрез своите страхове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама