Играта с кукли учи децата на съпричастност


Играта с кукли учи децата на съпричастност
Снимка: iStock/Guliver

Компанията Mattel, която произвежда куклите Барби, и психолози от университета в Кардиф (Великобритания) проведоха проучване, което потвърди, че играта с кукли насърчава развитието на съпричастност при децата или т.н. емпатия. Дори ако детето играе само, то ще придобие умения за обработка на социална информация.

Емпатията - ключово социално умение

Емпатията е сложно понятие, което включва способността да се идентифицират нуждите и желанията на другите, да се изгради ответно собствено поведение, да се взаимодейства, като се вземат предвид интересите на другите, да се приемат други гледни точки и да се разрешават конфликти. Родителите поставят голям акцент върху развитието на тези социални умения у децата си.

През юли 2020 г. Mattel проведе глобално проучване сред 15 000 родители на деца на възраст от 3 до 10 години в 22 държави. Резултатите от проучването показват, че общо 91% от родителите смятат емпатията за ключово социално умение, което биха искали да видят в детето си. Приблизително същия брой - 92% - са съгласни, че емоционалната интелигентност, включително съпричастността, е важна за благосъстоянието на детето им. В същото време се смята, че тези умения се формират в процеса на лична комуникация, тоест в ситуации, когато детето е в детски колектив.

КАК ДЕЦАТА ДА БЪДАТ ДОБРИ С ОКОЛНИТЕ

Правилна игра

Проблемът с развитието на социални умения при децата излезе на преден план през 2020 г. поради принудителната карантина. От пролетта на 2020 г. населението на повечето страни се оказа в изолация, децата загубиха обичайната възможност да общуват със своите връстници, да ходят на детска градина и училище. Във вече споменатото проучване над 70% от родителите признават, че са загрижени за това как заключването и "затвореният" живот могат да повлияят на по-младите членове на семейството им и способността им за социализация. 74% от анкетираните заявяват, че са готови да насърчават децата да играят с играчки, ако разбират, че тези дейности ще помогнат на детето да развие социални и емоционални умения.

В проучването психолози от университета в Кардиф изследват как развитието на емоционалната интелигентност е свързано с естеството на игрите, които децата играят. Общо 42 деца (20 момчета и 22 момичета) са взели участие в проучването. Те са били разделени на четири групи и всяка от тях имала своя собствена дейност: самостоятелна игра на кукли, игра на кукли с друг човек (асистент-изследовател), самостоятелна игра на таблет и игра на таблет с друг човек (асистент-изследовател).

През цялото време, през което децата играели, те носели специални "шапки" със сензори, използващи технологията fNIRS. Сензорите задействат светлинни сигнали, които определят нивото на хемоглобиновия поток в различни части на мозъка. Ако нивото на хемоглобина в някоя от областите се повиши, значи че областта в дадения момент работи по-активно. За игра на децата били предложени разнообразни комплекти под кодови имена "Семейство", "Животни" и "Дом на мечтите". С помощта на тази техника било възможно да се установи, че играта с кукли Барби - както при момчетата, така и при момичетата в еднаква степен - активира точно тази област на мозъка, която е отговорна за възприемането и обработката на социалната информация, съпричастността и, следователно, за емоционалната интелигентност.

ЗАЩО ПО-ГОЛЕМИТЕ ДЕЦА НЕ ТРЯБВА ДА ГЛЕДАТ ПО-МАЛКИТЕ СИ БРАТЯ И СЕСТРИ

Сами или в компания

Родителите често подценяват играта с кукли, която в съвременния свят вече не се възприема като "развиваща се". Рисуване, пъзели, загадки - това са заниманията, при които родителите веднага виждат резултата и могат да кажат, че детето е научило или усвоило нещо. Изследванията на психолозите от Кардиф опровергаха това схващане. В същото време бяха получени еднакво значими резултати както за ситуацията на единична игра, така и за играта в компанията.

Психологът Людмила Петрановская обяснява: "В играта децата възпроизвеждат онези ситуации, които обикновено са им познати или от реалния живот, или от филми и книги. И ролевата игра, когато детето говори от името на един или друг герой, мислено скачайки в главата им и гледайки на ситуацията от двете страни - това развива много, защото така различните житейски ситуации се разбират и усвояват от детето. Ролевата игра му помага не само да осъзнае отношението си към събитието и емоциите си, но и да види какво се случва с другите, какви са техните чувства и какво искат. Затова, разбира се, ролевата игра, както с връстници, така и с кукли, развива емоционалната интелигентност".

Изследванията потвърждават значението на развитието на съпричастност: Децата с високи нива на съпричастност учат по-добре, лесно влизат в контакт с учителя и често са лидери в класа. Те обикновено са по-склонни да вземат правилните решения и са добри в предотвратяването на лошо отношение към връстници.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама