Какво се случва, ако детето ви спи с отворена уста


Какво се случва, ако детето ви спи с отворена уста
Снимка: iStock/Guliver

Истинска радост е да наблюдавате всяка минута от живота на децата си, независимо дали пълзят, ядат, играят или спят. Някои родители намират за изключително сладко, когато малките им спокойно спят в легълцата си с отворени усти. Дишането през устата при децата обаче не е толкова невинно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Всъщност това може да е индикатор за определени медицински проблеми.

Ние сме естествено създадени да дишаме през носа си и има редица причини за това. Ето само няколко жизненоважни неща, които дишането през носа прави за нашето здраве:

- Носовете ни филтрират въздуха, който дишаме, изчиствайки го от токсини и чужди частици.

- Носовете ни загряват въздуха, така че температурата му да стане подходяща за белите ни дробове.

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ДЪЩЕРЯ МИ

- Носовете ни помагат да помиришем света около нас

Има много медицински проблеми, които могат да накарат детето да диша през устата. Те се състоят от запушване на носа (причинено от алергии, синузит или други проблеми), възпаление или различни видове препятствия, като полипи например. Ако детето ви е свикнало да спи с отворена уста, има причина да се притеснявате. Ето до какво може да доведе този навик.

1. Сънна апнея

Според лекарите дишането през устата може да предизвика поява на сънна апнея (или да влоши съществуваща такава) и това е една от най-сериозните последици за здравето от този дихателен навик. Сънната апнея е нарушение на съня, което се случва, когато дишането на човек внезапно спира и след това започва отново. Симптомите включват внезапно силно хъркане, събуждане със сухота в устата, безсъние и умора през деня.

2. Сухота в устата и кариес

Когато дишаме през устата си, въздушният поток изсушава устните ни и цялата уста, включително венците. В резултат на това има промени в бактериите, които естествено живеят в устата ни и стават причина за образуване на кариеси и проблеми с венците.

3. Лоша захапка и други проблеми със зъбите и челюстта

Навикът да се използва устата вместо носа за дишане води до цял куп проблеми със зъбите и челюстите. Кривите зъби и лошата захапка са само част от тях.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама