Сигурен начин да разберете пола на бебето


Сигурен начин да разберете пола на бебето
Снимка: iStock/Guliver

Много двойки, които очакват деца, често се отказват от разкриването на пола на бебето си до раждането, за да могат да се насладят на изненадата от променящия живота момент. Нови изследвания обаче могат да накарат повече жени да изберат ранно разкриване на пола, според "Стъди Файндс".

Според скорошно проучване, имунните реакции на бременната жена са силно засегнати от пола на бебето, което тя носи - и когато това бебе е момиче, има силна въбуда, което причинява по-голям дискомфорт на майката и по-голям риск от излагане на болести.

Изследователи от Медицинския център на държавния университет в Охайо стигнали до това поразително заключение, след като проучили "имунните маркери" при 80 бременни жени в хода на бременността. Констатациите им са публикувани във февруарския брой на списанието "Мозък, поведение и имунитет".

6 МИТА ЗА БРЕМЕННОСТТА, В КОИТО ВСЕ ОЩЕ ВЯРВАМЕ

Жените, носещи женски плод, произвеждат значително по-високи нива на цитокини в кръвта си, когато са изложени на бактерии, открили изследователите. Това е важно, тъй като цитокините не само повишават нивото на възбуда, преживявана от майката - причинявайки болка, умора и повишен стрес, наред с други симптоми, но също така могат да намалят имунитета ѝ срещу заразяване с астма и други заболявания по време на бременност, а може и да повлияят на здравето на плода.

Аманда Мичъл, постдокторант в Медицинския център Уекснър, която ръководи проучването, заяви, че са необходими повече изследвания, за да се определи защо полът на бебето има толкова силно влияние върху майката по време на бременност, което също може да бъде свързано с хормонални фактори.

„Това изследване помага на жените и техните акушер-гинеколози да разберат, че полът на плода е фактор, който може да повлияе на реакцията на жената на ежедневните имунни предизвикателства и може да доведе до по-нататъшни изследвания за това как разликите в имунната функция могат да повлияят на реакцията на жената на различни вируси", отбеляза в университетско съобщение.

Това не е първото проучване, което предполага, че момичетата са склонни да "дразнят" майките си рано.

Предишни проучвания са установили, че полът на детето влияе върху нивата на сутрешното гадене, апетита и други болезнени симптоми, изпитвани от майките по време на бременност - с много по-високи ефекти, приписвани на женските плодове.

Най-новото проучване обаче отива още една стъпка по-напред: тези разлики в пола могат да имат много по-дълготрайни ефекти - както върху майката, така и върху плода.

Преди се смяташе за стара легенда: момчетата са "по-лесни" от момичетата. Но все по-голям брой изследвания показват, че може да е истина.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама