6 мита за бременността, в които още вярваме


6 мита за бременността, в които още вярваме
Снимка: iStock/Guliver

Бременността е много важен и вълнуващ период в живота на жената. Не е чудно, че такова уникално събитие е „обградено” от огромен брой различни предразсъдъци и стереотипи. Вече сме ви разказвали за някои от най-известните суеверия, но днес ще развенчаем и част от митовете, които се предават от поколение на поколение.

1. Бременните трябва да се хранят за двама

Диетолозите от Института по медицина в САЩ твърдят, че ако една жена има здравословно тегло, дори няма нужда да консумира допълнителни калории през първия триместър. Специалистите препоръчват да се добавят допълнителни 300 калории на ден през втория триместър и около 450 калории през третия. Тези допълнителни калории трябва да идват от млечни, ядки или постни протеини. Ето защо бъдещите майки трябва да се съсредоточат върху здравословното хранене, а не върху количеството.

2. Бременността прави жените глупави

Промените в нивата на хормоните обикновено правят жените по-емоционални и чувствителни, но по време на бременност много жени откриват нови таланти и придобиват нови умения. Например, някои от тях започват да рисуват невероятни картини, пишат детски книги или дори започват собствен бизнес. И в същото време феноменът "момнезия" (бебешки мозък) наистина съществува. Мозъкът на жената се опитва да претърпи социална адаптация, изграждайки привързаност към детето и бъдещата майка. Ето защо някои жени стават по-разсеяни, но в никакъв случай по-глупави.

3. Ехографът вреди на плода

Повечето лекари препоръчват на жените, които имат нормално развитие на плода, да се подлагат на ултразвуков преглед 3-5 пъти по време на бременността, горе-долу веднъж на 40-45 дни. Ехографът използва високочестотни звукови вълни и за разлика от рентгеновите изображения, няма излагане на йонизиращо лъчение.

ЕТО ЗАЩО ВРЪЗКАТА МЕЖДУ МАЙКА И СИН Е ТОЛКОВА ВАЖНА

4. Всяка жена трябва да роди преди 30

Ако една 35-годишна жена се грижи добре за себе си, яде здравословна храна, тренира и редовно се подлага на превантивни медицински прегледи, рискът от усложнения по време на бременност не е по-висок, отколкото в сравнение с 20-годишна бъдеща майка. Патологиите на плода и проблемите по време на бременността са свързани най-вече със състоянието на организма, а не с биологичната възраст. Единственото „по-притискащо” условие, що се отнася до евентуална бременност, е броят на яйцеклетките, който започва да намалява след 30, но не чак с такива тревожни темпове.

50 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА БРЕМЕННОСТТА

5. Без фитнес и спорт през 9-те месеца

Ако жената не изпитва никакви здравословни проблеми по време на бременност, редовното физическо натоварване е от основно значение за бъдещата майка. Спортът не само спомага за поддържането на добра форма, но е полезен и за развитието на плода. Природата се грижи за всичко и това е причината мускулите и сухожилията на жената да стават по-еластични и по-силни по време на бременността.

6. Стресът е изключително опасен

Честно да си кажем, стресът не е полезен за никого. Но понякога се оказваме в такива ситуации и това е напълно нормално. А отношението към стреса е това, което наистина има значение. Постоянната тревожност и притесненията за бебето са много по-лоши от кратки емоционални изблици.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама