50 интересни факта за бременността


50 интересни факта за бременността
Снимка: iStock/Guliver

Бременността е магическо състояние, което не само влияе на физическото състояние, но и променя вътрешния свят на всяка жена. През тези изпълнени с очакване месеци, бъдещата майка ще трябва да осъзнае и разбере много неща. Най-важното е тя да се подготви за най-запомнящата се първа среща през живота си. Има много митове и легенди, свързани с този период. Ето защо събрахме 50 факта за бременността, за които едва ли сте чували.

1. Средната продължителност на бременността при жените е 280 дни. Това се равнява на 10 акушерски (лунни) месеца или на 9 календарни месеца и 1 седмица.

2. Зачеване на дете от първия менструален цикъл има само при 25% от жените. Останалите 75%, дори и с добре поддържано женско здраве, ще трябва да "работят" по въпроса от 2 месеца до 2 години.

3. 10% от бременностите приключват със спонтанен аборт. Въпреки този факт, повечето от жените дори не забелязват и приемат кървенето като навременна менструация.

4. Счита се за нормално, ако бременността продължава от 38 до 42 седмици. Ако е по-малко, тогава се говори за преждевременно раждане, ако е повече - преносване.

5. Най-дългата бременност е продължила 375 дни. В този случай детето се е родило с нормално тегло.

6. Най-късата бременност продължава 22 седмици и 6 дни. Бебето се ражда здраво, но височината му е сравнявана с дължината на брава на врата.

7. Началото за бременността не се брои от деня на предполагаемото зачеване, а от първия ден на последната менструация. Това означава, че жената може да разбере за състоянието си най-рано в 4-та гестационна седмица или при закъснение на цикъла, което вече е около 5 г.с. 

8. Многоплодна бременност е идентичната и хетерогенна. Същото яйце се развива след оплождането с един сперматозоид, впоследствие се разделя на няколко части, а различното яйце се развива след оплождането с две, три и повече сперматозоида.

9. Близнаците имат идентичен външен вид, тъй като имат еднакви генотипове. 

10. Близнаци, тризнаци и т.н. могат да бъдат еднополови и разнополови. Те нямат идентичен външен вид, тъй като техните генотипове се различават един от друг по същия начин, както при обикновените братя и сестри, родени с разлика от няколко години.

11. Случвало се е вече бременна жена да има овулация и да забременее отново. В резултат на това се раждат деца с различна степен на износване - максималната регистрирана разлика между децата е 2 месеца.

12.Около 80% от бременните жени изпитват гадене в ранните етапи. Едва 20% от жените изкарват бременност без симптоми.

13. Гаденето може да притеснява бременните жени не само в началото на бременността, но и до самия край. Ако ранната токсикоза не се счита за опасна, тогава късната такава може да стане причина за раждане със секцио.

14. С настъпването на бременността  се появяват хормонални промени. В резултат на това, косата започва да расте по-бързо, тембърът на гласа става по-нисък, появяват се странни вкусови предпочитания и се наблюдават промени в настроението.

15. Сърцето започва да функционира около 6-та гестационна седмица. Не се учудвайте, ако пулсът на вашето бебе е много бърз - около 130 удара в минута.

16. Човешкият ембрион има опашка, но тя изчезва в 10-та седмица на бременността.

17. Бременната жена няма нужда да яде за двама. Тялото й се нуждае от повишена доза витамини и минерали, но не и енергия. През първата половина на бременността енергийната стойност на диетата трябва да остане същата, а през втората половина да се увеличи само с 300 ккал.

18. Бебето започва да прави първите движения в корема на мама около 8 г.с. Въпреки това, бъдещата майка усеща движението едва през 18-20-та седмица.

19. При следващите бременности първите движения се усещат 2-3 седмици по-рано. Следователно бъдещите майки могат да ги забележат още около 15-17 г.с.

20. Бебето знае как да си "играе" в утробата - то се усуква около пъпната връв, дърпа я, изтласква се от стените на матката. Знае дори как да прави гримаса и да се усмихва, когато му е добре.

21. Гениталиите на момичетата и момчетата се оформят около 16 г.с., така че преди този период е почти невъзможно визуално да се определи полът.

22. Съвременната медицина се е научила да разпознава пола, дори и без видими признаци на разграничаване на гениталиите. Един от начините е генетичен тест. 

23. Формата на корема, наличието или отсъствието на токсикоза, както и вкусовите предпочитания, не зависят от пола на бебето, противно на всички "бабини" поверия. 

24. Смукателният рефлекс започва да действа още в утробата. Бебето започва да смуче палеца си още през 15-та седмица.

25. Бебето започва да чува звуци през 18-та седмица от бременността. Зародишите често обичат да слушат гласа на майка си и спокойна музика.

26. От 20-21 г.с. бебето започва да различава вкусовете. Вкусът на околоплодната вода зависи от това какво яде бъдещата майка.

27. Нивото на соленост на околоплодната течност е сравнимо със съдържанието на сол в морската вода.

28. Когато детето се научи да поглъща околоплодна течност, ще започне да хълца. Бременната жена може да усети този рефлекс под формата на ритмично и монотонно трептене в корема си.

29. През втората половина на бременността бебето може да поглъща около 1 литър вода на ден. То отделя същото количество под формата на урина и след това отново го поглъща - храносмилателната система започва да работи.

30. Детето би трябвало да се завърти в позиция за раждане около 34 г.с. Преди това то може да сменя позицията си няколко пъти на ден.

31. Ако преди 35-тата седмица детето не се е обърнало с главата надолу, най-вероятно вече няма да го направи. Разбира се, чудеса се случват и някои бебета успяват да се завъртят преди самото раждане. 

32. Коремът на бременната жена може да е "невидим" за околните до доста късни месеци. Около 20-та седмица теглото на бебето е до 300-350 грама.

33. По време на първата бременност коремът расте по-бавно, отколкото през втората и следващите. 

34. Обемът на матката до края на бременността е 500 пъти по-голям от преди, а теглото на органа е около 1 килограм. 

35. При бременна жена обемът на кръвта се увеличава до 140-150%, за да може зародишът да се храни пълноценно.

36. Кръвта в края на бременността става по-гъста. Така тялото се подготвя за предстоящото раждане, за да намали количеството загубена кръв - колкото по-гъста е кръвта, толкова по-малко ще бъде загубена.

37. Размерът на краката през втората половина на бременността може да се увеличи с цял номер. Това се дължи на отичането и падането на свода, вследствие на качените килограми. 

38. По време на бременността ставите стават по-еластични поради производството на хормона релаксин. Той отпуска връзките, подготвяйки таза за бъдещето раждане. 

39. Бременните жени качват средно от 10 до 12 кг. Освен това, теглото на плода е само 3-4 кг, останалото е вода, матка, кръв, плацента, млечни жлези, течност в меките тъкани и мастни резерви.

40. Бременните жени могат да приемат лекарства за настинка или обезболяване. Разбира се, след консултация с лекар. 

41. Спешното раждане не е преждевременно или бързо раждане. Това е раждане, настъпило в нормален период, но при форсмажорни обстоятелства. 

42. Масата на детето почти не зависи от това как се храни бъдещата майка, освен ако тя не гладува до пълно изтощение. Жените с наднормено тегло често раждат бебета с тегло под 3 кг, докато слабите жени, често раждат деца с тегло до 4 кг и повече.

43. Преди около век средното тегло на новородените е било около 2.700 кг. Съвременните деца се раждат по-големи. Днес средното тегло на бебетата варира между 3-4 кг.

44. Терминът се изчислява само за да се знае приблизително кога бебето може да се роди. Едва 6% от жените раждат точно в този ден.

45. Според статистиката във вторник има най-голям брой новородени. Събота и неделя стават антирекордни дни.

46. ​​Децата с оплетена пъпна връв се раждат еднакво често, както и всички останали. Ето защо суеверия от типа, че майката не трябва да плете, шие или бродира по време на бременността са абсолютно неуместни.

47. Бременните жени могат да подстригват косата си и да премахват нежеланите косми навсякъде, където искат. Това няма да повлияе на здравето на детето, нито на пола.

48. В Корея възрастта на детето включва и времето на бременността. Следователно корейците са средно с 1 година по-големи от връстниците си в други страни.

49. Лина Медина е най-младата майка в света, на която направили цезарово сечение тя била на 5 години и 7 месеца. Родила седеммесечно момче с тегло 2,7 кг, което едва на 40-годишна възраст научило, че Лина не му е сестра, а собствената му майка.

50. Най-голямото дете се родило в Италия. Височината му била 76 см, а теглото - 10,2 кг.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама