Експерт: 25 е идеалната възраст за първо дете


Експерт: 25 е идеалната възраст за първо дете
Снимка: iStock/Guliver

Стела Узденова, акушер-гинеколог, разказа пред радио „Спутник“ как възрастта на жените, раждащи първата си рожба се е променила през последните десетилетия.

Устойчива е тенденцията тази възраст да расте. Ако по-рано повечето бременни с първото си дете са били жени до 25 години, което е идеален вариант, сега все повече родилки са много по-възрастни, каза Узденова, която е член на Международната асоциация на акушер-гинеколозите.

Най-подходящия период за раждането на първородно дете е между 20 и 35 години. Но тези, които са надхвърлили тази рамка, могат също да родят безопасно, обясни лекарят.

"На 20 години тялото е напълно готово за раждането на дете - то е зряло, с подходящ хормонален фон. След 35 г. първото раждане може да се усложни, тъй като вече се проявяват различни разстройства, обикновено под влияние на околната среда, заради стрес или хронични заболявания. Това не означава, че не можете да имате деца по-късно. Децата са прекрасни, трябва да опитваме на всяка възраст. Напоследък имаме доста пациенти, които са родили първото си дете на 46. Това просто означава, че може да има някои особености и бременността може да не протече така, както бихме искали”, каза Узденова.

Тя смята, че ако една жена за първи път забременее в зряла възраст, не трябва незабавно да изпадне в паника или да постъпи в клиниката, за да остане до раждането си.

"Когато една жена забременее, независимо от възрастта си тя трябва да се консултира редовно с лекар. Веднага след като се регистрира в предродилна клиника, се извършва подробен преглед, разкрива се дали има хронични заболявания и въз основа на тези данни се следи и нейното състояние, и състоянието на плода. Всичко това се прави според препоръките на специалистите“, съветва Узденова.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама