Защо играта е най-добрият метод за обучение на малките деца


Защо играта е най-добрият метод за обучение на малките деца
Снимка: iStock/Guliver

Стане ли дума за обучение на деца в предучилищна възраст, първото нещо, което трябва да споменем е, че точно тогава се оформя първият етап от развитието на социалните умения. Любопитството на малчуганите нараства и те попиват с огромна бързина всичко от околния свят, стига то да успее да ги впечатли. Благодарение на своите зрителни и тактилни сетива детето абсорбира бързо знания и овладява умения, но има една малка особеност – те трябва да бъдат поднесени по начин, който да успее да грабне вниманието им. В този смисъл обучението под формата на игра е единственото възможно решение.

Играта е творчество

Още в първите си игри детето започва да развива зрителното си внимание и мислене. Днес, когато разнообразието от образователни игри е толкова голямо, родителите в никакъв случай не бива да пропускат възможността да осигурят на своето дете занимателната среда, която ще му позволи да се развива най-пълноценно.

Предимствата на игровия метод за обучение на деца:

• Играта е безценно средство за формирането на моралните и социални качества на детето.

• Играта формира положително отношение към приятелите и другите хора, с които детето общува чрез нея.

• По време на играта детето се развива и оформя като личност, натрупва тези познания и умения от които, на по-късен етап, ще зависи успехът му в живота.

Ролевите игри – защо са толкова полезни за развитието на децата?

Детската игра може да бъде многообразна и многолика. Много важни за развитие на социалните умения са ролевите игри. Там детето влиза в ролята на любим анимационен, приказен или измислен от самия него герой и съпреживява огромна палитра от чувства и емоции. Това не само обогатява вътрешния му мир, но и му помага да се социализира по-добре, както и да развие по-бързо своята езикова култура.

Образователни видео уроци от специалисти

Разбира се, когато детските игри са наблюдавани и ръководени от педагози, занимаващи се професионално с обучение на малки деца, то тогава резултатите ще бъдат още по-забележителни. Днес, в условията на епидемиологична обстановка, най-предпочитаният метод за общуване си остава виртуалният. Затова, ако не искате да лишавате вашето дете от професионално обучение и същевременно сте загрижени за доброто му здраве, най-добрият вариант е да се възползвате от полезните видео уроци водени от специалисти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама