6 тайни на японското образование, които създават успешни деца


6 тайни на японското образование, които създават успешни деца
Снимка: iStock/Guliver

В Япония училището се разглежда като важна стъпка в живота. Ето защо там има 210 учебни дни (за сравнение в България те варират между 156 и 180 дни). И въпреки че има много прилики между японската образователна система и тази в други страни, има няколко аспекта, които я правят една от най-ефективните в света. Ето 6 от тях.

1. Докато не достигнат 4 клас, япончетата не се явяват на изпити

Може да изглежда странно, но японските училища поставят маниерите преди знанието. Целта им през първите 3 класа е да развият характера на децата и да положат основите на добрите маниери, а не да оценяват знанията. Те се научават как да бъдат щедри, съпричастни и състрадателни. Те също са научени да уважават другите и да развиват нежна връзка с природата и животните.

2. Децата сами почистват училището

Докато училищата в останалата част на света наемат чистачи, за да поддържат реда и хигиената, в Япония това не е така. Там учениците са отговорни за чистотата на класните стаи, кафенетата и дори тоалетните. Японската образователна система вярва, че почистването заедно учи учениците да си помагат и да работят в екип. И прекарвайки времето си в бърсане на бюра, метене и почистване на пода, учениците се научават да уважават собствената си работа и работата на другите.

КЛЮЧОВИ ЗНАЦИ, ЧЕ ИМАТЕ ТОКСИЧНИ РОДИТЕЛИ

3. Учениците се хранят в класната стая с учителя

В други страни виждането на учител, който се храни заедно със своите ученици, може да е изключено, но в Япония тази норма се счита за полезна при изграждането на положителна връзка ученик-учител. По време на хапване, могат да се проведат наистина полезни разговори. Освен това, японската образователна система гарантира, че учениците се хранят здравословно и балансирано. И така, в публичните начални и прогимназиални училища обядът е безплатен за всички и се приготвя съгласно стандартизирано меню, разработено от здравни специалисти и квалифицирани готвачи.

4. Посещават семинари след училище

Училищните семинари или подготвителните училища са много популярни в Япония. Там учениците могат да научат нови неща, освен тези, включени в 6-часовия им учебен ден. Занятията се провеждат вечер и повечето японски ученици ги посещават, за да могат да влязат в добра прогимназия. И за разлика от много студенти по света, японците учат дори през почивните дни и по празниците.

5. Учат поезия и японска калиграфия

Японската калиграфия, наричана още Shodo, е форма на изкуство, при която хората пишат символи канджи (китайски символи, които се използват в японската писмена система) по изразителен и творчески начин. Хайку, от друга страна, е форма на поезия, в която прости фрази се използват, за да предадат дълбоки емоции на читателите. Счита се, че тази форма на поезия има интелектуални, терапевтични и естетически ефекти.

6. Носят училищни униформи

Единната политика в почти всяка прогимназия в Япония има за цел да премахне бариерите и да спомогне за насърчаване на чувството за общност, семейство и сплотеност сред учениците. Дрескодът позволява вниманието на учениците да бъде насочено към ученето и израстването, а също така насърчава децата да преследват себеизразяване чрез методи, различни от облеклото.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама