7 “безценни” съвета, които да НЕ давате на родители


7 “безценни” съвета, които да НЕ давате на родители
Снимка: iStock/Guliver

Обзалагаме се, че всеки родител е получавал непоискани съвети как да отглежда децата си поне веднъж в живота. Съседи, роднини и приятели са нетърпеливи да споделят своя „безценен” опит и мнение. В същото време повечето от тях просто не вземат предвид факта, че метод, който е работил с едно дете, може да бъде абсолютно неприложим за друго. Ето кои са най-често даваните и непотребни съвети, от които да се въздържате.

„Трябва да спиш, когато и бебето спи“

Има деца, с които е лесно да си вършите домакинските задължения, докато те са будни. Други малчугани обаче са готови да викат по-силно от сирена, ако майка им се разсее дори само за секунда. Ето защо родителите от последната група жертват почивката си, за да могат да свършат това-онова или да обърнат малко внимание на себе си.

„Трябва да ядеш повече, за да имаш кърма“

Много добронамерени роднини съветват кърмещите майки да ядат повече, така че кърмата им да е по-мазна. Истината е, че трябва да има баланс във всичко, което правим. Не бива да ядете за двама души, ако не искате. Единственото нещо, което има отношение към кърмата, е количеството вода, което пиете.

ЕТО КАК РОДИТЕЛИТЕ ПОДТИКВАТ ДЕЦАТА КЪМ ЛОШО ПОВЕДЕНИЕ

„Научи детето си да споделя играчки, за да не стане алчен възрастен“

Възрастните често изискват от децата да споделят своите играчки, без дори да се замислят, че нарушават своите граници. В същото време родителите не бързат да споделят своите ценности с първия човек, когото срещнат. Ако дадена играчка принадлежи на детето, играе си в момента с нея и не му се иска да споделя, това е негово право.

„Запиши се на някой курс, докато си в майчинство“

Много хора, които никога не са били в отпуск по майчинство, мислят, че младите майки имат много свободно време и не знаят как да го оползотворят. Всъщност те рядко намират време за спокойно пиене на чаша чай заради безсънните нощи, зъбобола и редицата ангажименти, които имат.

„Момчето трябва да бъде отгледано като мъж - без да плаче и да отстъпва ред на момичетата "

Още от раждането обществото диктува на родителите да отглеждат синовете си като бъдещи господа - те не трябва да плачат, да показват емоции и винаги трябва да отстъпват местата си (или каквото и да е друго) на момичетата. Може би тези правила биха работили, ако самите възрастни мъже се придържаха към тях.

„Трябва да родиш второ дете бързо, за да си играят“

На познатите често им се струва, че знаят по-добре какво трябва да правят младите родители. Лесно ѝ е на съседката от горния етаж да каже „Айде, време е за второ“, но истината е, че никой няма да се вслуша в подобен съвет, така че няма смисъл да бъде изричан на глас.

„Бебето не трябва да свиква да бъде на ръце“

Бебетата плачат в креватчетата си и искат да бъдат държани, не защото се опитват да манипулират родителите си. Подобно поведение е единственият начин те да информират света за своите нужди и да поискат помощ. Игнорирането на бебето в този момент, за да “не свикне” да става на неговото е доста странна стратегия, но много хора все още се придържат към нея.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама