Най-ефективните кариерни съвети, които ще получите някога


Най-ефективните кариерни съвети, които ще получите някога
Снимка: iStock/Guliver

Години трудов стаж, интервюта, повишения – знаем, че най-добрият опит идва от практика. Но съветите за кариера, които работят за един човек (или една професия), може да не действат за друг. И все пак, има „шепа” насоки, които са напълно безопасни, а и доста полезни, независимо от сферата, в която изкарвате прехраната си. Ето част от тях.

1. Никога не се ограничавайте до длъжностна характеристика

Токсично поведение номер 1 на работното място е, когато следвате собствената си длъжностна характеристика. С други думи, може да сте били наети да правите А, Б и В задачи, но не е лоша идея понякога да се предизвиквате и да надхвърляте очакваното от вас, изпълнявайки Г, Д и Е. Става въпрос за това да бъдете проактивни служители вместо реактивни такива, които търсят удобство.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ LINKEDIN, ЗА ДА СИ НАМЕРИТЕ РАБОТА

2. Всеки се нуждае от „Лист за похвали“

Това е текущ списък с най-големите и най-ярките ви професионални постижения, който можете да актуализирате постоянно. Дори и да отделяте само 15 минути седмично, за да запишете успехите си през изминалите дни, това е много по-лесно, отколкото да разчитате на паметта си. Това може да е презентация на PowerPoint, нов клиент или преждевременно завършен отчет. Каквото и да е постижението, запишете го.

3. Не съкращавайте автобиографията си нарочно

Ако търсите нова длъжност, вече няма нужда да се стресирате, че не можете да съберете автобиографията си на една страница. Според проучване, проведено от ResuméGo, повечето мениджъри на „Човешки ресурси” са 3 пъти по-склонни да наемат човек с автобиография от две страници, особено ако позицията е на ръководно ниво. Това не означава, че не трябва да сте лаконични. Нещо повече - намалете размера на шрифта, оправете полетата и подберете добре всяка дума на страницата.

4. Не е нужно да посочвате заплата, за да получите желаната

Ако видите „изискване за заплата“ в заявлението за работа, не се колебайте да отговорите с „по договаряне“. Ако стигнете до действително интервю, опитайте да отговорите на въпроса на наемащия мениджър с „Какво е предвидено в бюджета за тази длъжност?”. Освен това, ако дадете ясна цифра, вероятно ще искате да правите корекции спрямо отговорностите, които ще заемате.

5. Изградете „вътрешен кръг“ от доверени лица

По принцип дългосрочната тайна за успех не е да имате ментор, който следвате сляпо, а цял отбор от съветници, на които може да се обадите в зависимост от вида на проблема, който имате. С такава група в „задния ви джоб” няма почти нищо, което да застане между вас и мечтаната кариера.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама