Как да възпитаваме детето без наказания


Как да възпитаваме детето без наказания
Снимка: iStock/Guliver

Многобройни изследвания потвърждават, че ако едно дете е било физически наказвано в детството, то става по-агресивно. Като цяло в много случаи детската агресия не е нищо повече от реакция на болката и негодуването, които родителите предизвикват, използвайки жестоки методи на възпитание. Невъзможността да се отървете от това поведение води до факта, че децата започват да се обиждат помежду си, да нараняват себе си и другите. Затова съвременните родителите все повече се чудят как да отгледат дете без наказание.

- Търпение. Родителите, които се осмеляват да възпитават без наказание, избират сложен и сенчест път. Ще има много проблеми, но ако са изпълнени всички условия, децата ще израснат щастливи хора.

- Трябва да обичаме децата не заради това, което ни дават (чувство на увереност, пълнота и гордост), а заради това, което са. Разбира се, по-лесно е да накажеш, отколкото да разбереш причините за лошото поведение. Но това показва егоизма на родителите. Те улесняват себе си за сметка на детето си.

- Приемете детето си такова, каквото е - с всички проблеми, неприятности и капризи. Трябва да се чувства обичано и ценено.

- Трябва да отделите достатъчно внимание на детето си. В крайна сметка именно неговият дефицит причинява неподчинение.

- Разпознайте самоличността на детето. Още от най-младата възраст, когато детето не може да говори, то вече избира дрехите и играчките си. То има свои собствени чувства и страдания. Не можете да ги пренебрегнете. В крайна сметка това съсипва индивидуалността.

- Възпитание чрез пример. Ако забраните на детето да лъже, не трябва и вие да лъжете. Вроденият инстинкт на детето да имитира възрастни действа на подсъзнателно ниво. И би могъл да нанесе травми.

Наказанието потвърждава, че за всяка власт има още по-голяма сила. Детето ще порасне и вашата сила и финансов авторитет ще бъдат загубени. Тогава ще дойде разбирането, че наказанието е грешка във възпитанието, но ще бъде твърде късно.

7 ГРЕШКИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕТЕ!

Така на практика се стига до извода, че наказанието не е нищо друго, освен налагането на един временен авторитет. Разбирайте децата си. Говорете с тях. Бъдете техни приятели, а не хората, които им налагат забрани и наказания. Само така те ще израснат щастливи и свободни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама