Фразите, които мъдрите и любящи родители никога няма да кажат на децата си


Фразите, които мъдрите и любящи родители никога няма да кажат на децата си
Снимка: iStock/Guliver

Децата са крехки същества. Една небрежна фраза, изречена от възрастен, а още повече от родител, може да травмира психиката на детето за цял живот. Ето защо експертите препоръчват никога да не казвате на децата си някои неща, които на пръв поглед изглеждат безобидни.

"Ти си твърде чувствителен"

Според педагози и психолози много бебета се раждат с чувствителна нервна система. В резултат на това те интензивно реагират на почти всякакви емоции и думи. Родителите на такива деца често правят грешката, опитвайки се да премахнат тази чувствителност. С течение на времето това намалява способността на детето да бъде съпричастно с другите. В крайна сметка, ако такива деца са научени, че чувствата им нямат значение, защо трябва да мислят, че емоциите на другите са по-важни? Препоръчва се да приемете чувствата на детето, дори и да не ви се струват рационални.

"Това е животът!"

Когато детето ви се върне разочаровано след малка детска драма, някои родители не измислят нищо по-добро, а само казват за утеха: "Е, нали знаеш, това е животът!". Този отговор е равносилен на мълчание и преглъщане на злоба.

Такава фраза е подходяща за възрастен, но е малко вероятно да го утеши. Но мозъкът на детето не е в състояние да разбере, че преживяванията, които има, не са уникални. Когато кажете нещо подобно на малко дете, то се чувства виновно, разочаровано и объркано. По-добре е да обясните на детето кое е било правилно и кое не, да му изброите възможностите за преодоляване на тази ситуация.

ЕДНО ДЕТЕ, КОЕТО ВЯРВА В СЕБЕ СИ, ИМА РОДИТЕЛИ, КОИТО ПЪРВИ СА ПОВЯРВАЛИ В НЕГО

"Защото така казах!"

Ако детето откаже да си легне точно в 20:00 часа и ви попита защо трябва да спре да играе, не му казвайте "Защото така казах!", както правят някои майки и бащи. Такъв отговор предизвиква недоволство, кара детето да приема това, което не разбира. Така се ражда чувството на неудовлетвореност. Нещо повече, това рано или късно ще доведе до борба за власт. Когато детето порасне, родителският авторитет неизбежно ще бъде поставен под въпрос.

Решенията, които вземате като родители, се основават на логиката и разсъжденията. Защо да не споделите това с детето си? Обяснете защо трябва да прави нещо (или не). Така то ще разбере, че родителят е прав.

"Млъкни!"

Децата възприемат такива фрази като обида от съвсем ранна възраст. Думата "млъкни" е много болезнена за детето. И последният човек, който има право да го обиди, е неговият родител.

Много е възможно да имате основателна причина да помолите детето си да млъкне: уморени сте, донякъде депресирани, но това не е оправдание. Вместо да казвате това на детето, обяснете му, че сте имали дълъг и труден ден и искате малко тишина.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама