Уроците, на които могат да ни научат децата


Уроците, на които могат да ни научат децата
Снимка: iStock

В детството сме смятали, че правилата, забраните и възрастните ни пречат да правим това, което искаме.

Добрата новина е, че можем да върнем любопитното, въображаемо, оптимистично, пъргаво дете вътре в нас, веднага щом спрем да вземаме решения въз основа само на задължения и дисциплинарни мерки! Представяме ви пет добри урока, които можем да научим от децата:

Винаги бъдете любознателни

Децата постоянно питат за всичко - или поне мълчаливо се интересуват как всичко е подредено и откъде идва. Разбира се, не е нужно да преследвате хората, като постоянно ги питате „защо?“, но като цяло винаги трябва да останете любопитни.

Събудете този млад детектив в себе си и продължете да изучавате живота от всички страни - от хората, с които общувате, местата, които посещавате и дори задачите, които трябва да изпълните. Защо да не опитате някой нов маркетингов трик за новия си проект? Защо да не посетите ресторант, който винаги е привличал вашето внимание? Любопитството ви помага да поддържате ентусиазма във всичките си начинания, защото постоянно научавате нещо ново.

Погледнете към бъдещето с оптимизъм

В детството определяхме на колко години ставаме, по свещичките на тортата си за рожден ден, от новите възможности, които се отварят пред нас в определена възраст (когато ни е позволено да караме кола, да си сложим грим, а пием алкохол) и да реализираме тези възможности.

Животът не престава да бъде пътешествие, пълно с нови и интересни неща ... Вместо да се страхувате от възрастта си, помислете за новите перспективи, които се отварят пред вас! На 30 можете да помислите за инвестиране в първия си собствен дом. На 45 можете да отидете на круиз в Антарктида, да видите пингвините. На 50 години можете да отворите екологичен хотел, за който винаги сте мечтали!

Бъдете по-смели в движенията си

В детството ни беше много по-лесно да контролираме телата си. Скачахме в басейна и правихме „бомба“, качвахме се на шведската стена, катерехме се по високи дървета...

Сега ще помислим два пъти, преди да направим нещо просто, като например да се опитате да изкачите малка скала. Понякога е добре да мислите като дете и да се фокусирате върху положителната страна на действието, а не върху последствията или страха да изглеждате глупаво!

ЗАЩО СЕМЕЙСТВОТО Е НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО В ЖИВОТА ВИ

Вярвайте в чудеса

Идеята ни е да вярвате малко повече дори и в странните неща. Науката е наука, но все пак в природата винаги има място за чудеса. Новините ни казват фактите, но събитията все още могат да бъдат невероятни. Дръжте очите и въображението си широко отворени.

Дайте си почивка

Спомнете си как в детството си изразходвахме енергийните си резерви за игри, но винаги сме правили пауза, когато се чувстваме гладни и изморени. Да, по това време ние се придържахме към прост и естествен принцип - слушахме тялото си (и родителите, призоваващи за обяд!).

Но след като узряхме, започнахме да се изтощаваме физически и психически, за да се справим с работните задачи и различни проблеми и често пренебрегваме сигналите на нашия биологичен часовник. Може би е по-добре да спрем, когато се почувстваме изтощени, да си полегнем, да попълним запасите си от гориво и да изчакаме, докато батерията ни се зареди и тялото ще даде зелена светлина, за да продължим.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама