Едно дете, което вярва в себе си, има родители, които първи са повярвали в него


Едно дете, което вярва в себе си, има родители, които първи са повярвали в него
Снимка: iStock

Задачата на всеки родител е да отгледа не идеално дете (което по принцип е невъзможно), а щастливо и уверено.

Ние даваме на децата си крила, когато вярваме в тях. Когато подкрепяме най-смелите им мечти и казваме, че всичко на този свят е възможно. В такива моменти децата ни наистина могат да "летят". Те се чувстват силни и уверени в себе си, като по този начин могат да постигнат целите си. Ето защо ние трябва да станем пример за тях и да ги научим на решителност, да мечтаят много силно, да вярват още по-силно... Родителите трябва да разберат, че един ден детето ще следва примера им, а не техните съвети.

Децата трябва да знаят, че независимо как се развива животът, какви препятствия и изпитания попадат по пътя им, те винаги могат да постигнат това, което искат. Ето защо, ако видите, че вашето дете се съмнява в себе си, не понася провал и неуспех, ако се страхува и има ниско самочувствие, подкрепете го. Всичко е много просто: просто трябва да помогнете на детето да осъзнае, че всичко, което му е необходимо за успех, вече съществува. То е вътре в него.

Емоционалната зрялост и способността за независимо регулиране на реакциите е това, което определя бъдещия успех. И често ни дава много повече от академична ефективност и добри оценки в училище. Естествено, това не означава, че ученето не е важно. Въпросът е, че само знанието е твърде малко, за да успеем в този живот.

УРОЦИТЕ, НА КОИТО МОГАТ ДА НИ НАУЧАТ ДЕЦАТА

Факт е, че ако се замислите, нашите деца са твърде фиксирани в официалното образование през първите 18 години от живота си. Те трябва да научат основите на всички науки, да се научат да пишат правилно и да бъдат добри в смятането. Това е факт, който не може да бъде пренебрегнат. Емоционалното им израстване се случва в училище. Обикновено те прекарват много повече време в училище или на бюрото у дома, отколкото в двора или в парка.

Ето защо е толкова важно да научите детето на еднакво важна "емоционална наука". То трябва ясно да определи своите силни и слаби страни, използвайки тези знания за собствените си цели. Много е важно да научите децата да се справят с чувствата, които възникват в тях поради неразбиране на нещо или неспособност за концентрация или объркване преди необходимостта да се реши проблем и т.н.

Ако детето вярва, че може да научи таблицата за умножение, то ще успее. Но за да има такава вяра, то се нуждае от насърчаваща информация от външни източници. Особено от неговите родители, братя и сестри, баби и дядовци, учители.

Никога не трябва да отрязваме крилата на собствените си деца! Нашата задача е да ги научим да летят и няма универсален и единствен правилен начин да направят нещо. Основното е да не се намесвате в делата им, а да ги подкрепяте. Това е, което трябва да се превърне във вашата основна линия на поведение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама