5 признака на здравословната връзка между майка и дъщеря


5 признака на здравословната връзка между майка и дъщеря
Снимка: iStock/Guliver

Няма съмнение, че връзката майка - дъщеря е изключително силна. За това свидетелства и изследване, проведено от световната общност по невронауки, според което майките и дъщерите имат голямо сходство в начина, по който мозъкът обработва и регулира емоциите им. Приликата е много по-голяма в сравнение с всяка друга връзка родител-дете.

Отношенията ни с майката са безспорно важни и влияят върху целия ни живот. Но те невинаги са лесни и удовлетворяващи.

Ето 5 признака, по които може да разпознаете здравословното взаимоотношение.

1. Можете да общувате като две индивидуалности, две пораснали, зрели жени, които са равностойни, и имат собствени разбирания, вярвания, мечти, цели.

2. Не търсите на всяка цена одобрение една от друга и знаете, че дори за най-ексцентричните си начинания ще срещнете доверие и приемане.

3. И двете умеете да се грижите добре за себе си и да задоволявате своите нужди, осъзнавате, че вие сами сте отговорни за щастието си и за своя път.

4. Имате здравословни граници и се чувствате свободни да се изразявате автентично, без това да се отразява на отношенията ви.

5. Не влизате в нападателна или отбранителна позиция, когато обсъждате събития от миналото, а разговаряте от позицията, че всеки е направил най-доброто, на което е бил способен.

Ако сте неудовлетворени от взаимоотношенията си с майка си или дъщеря си, помнете, че това е връзка, която се развива през целия живот и никога не е късно да започнете да я изграждате наново. Психотерапията е добро средство, което може да ви подкрепи по този път. С помощта на специалист бихте могли да изследвате вашето преживяване като дете, да се срещнете с реалния, а не идеализирания образ на майка си и с всички чувства и емоции спрямо него; да се научите сами да се утешавате, самоподкрепяте и да бъдете състрадателни към себе си.

Автор: Евелина Терзийска, психолог-консултант evelinaterziyska.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама