7 знака, че децата ви имат токсични баба и дядо


7 знака, че децата ви имат токсични баба и дядо
Снимка: iStock/Guliver

За много от нас родителите ни са страхотни баби и дядовци, които обичат внуците си точно толкова, колкото и ние. Но нека бъдем честни - не всички са такива. Понякога бабите и дядовците могат да се окажат егоистични и манипулативни, а това на свой ред да превърне отношенията в семейството в непрекъсната драма. Ако подозирате, че децата ви усвояват лоши модели на поведение и често са в токсична среда, ето 7 сигурни знака, които ще ви дадат отговори.

1. Подкопават ви като авторитет

Нищо, което правите, не е достатъчно и те винаги знаят по-добре. Често подкопават нещата, които правите и казвате като родител, при това пред децата ви. По правило този тип баба и дядо не спазват границите, които сте задали, и превръщат рутината в пълен хаос.

2. Пречат на вашите решения като родител

Ако вашите родители или свекъри дадат на отрочето ви да гледа 15 минути повече телевизия или чаша сок, тук не става дума за неспазване на „правилата“, а за глезене. Но ако се случва непрекъснато и всичките ви правила се нарушават постоянно, най-вероятно си имате работа с токсични баби и дядовци.

3. Насаждат чувство на вина

Макар вече да са възрастни, това не значи, че са загубили хитрия си ум. Ако често използват манипулации, за да ви накарат да правите това, което искат, нещата не са добре. Това е един най-лошите модели на поведение, които могат да бъдат усвоени от едно дете. Фразите, които манипулативните баби и дядовци казват, могат да бъдат различни, но все се въртят около насаденото чувство на вина - „Значи не ме обичаш“, „Ако беше по-добър син, нямаше да се налага да...“ и т.н.

4. Имат си фаворити

Ако бабите и дядовците отделят повече внимание на едното внуче и игнорират другото, това е предупредителен знак за токсична връзка. Сравняването също не е добре, независимо колко добронамерено е - „Опитай се да си по-тих като брат си“ или „На твоята възраст майка ти вече четеше“.

5. Опитват се да купят любовта на своите внуци

Напълно нормално е, когато бабите и дядовците глезят внуците си с домашно приготвени вкусотии и малки изненади, но токсичните баби и дядовци използват подаръци, за да „купят“ любов и внимание. Като правило те купуват твърде много твърде скъпи вещи за вашето дете и се опитват да ви надскочат като родител на всеки празник.

6. Правят се на жертви

Тази роля често се използва като начин за контрол на поведението на другите хора, независимо дали е умишлено, или не. Бабите и дядовците могат да ви накарат да се чувствате виновни и разочаровани, подчертавайки колко са направили или правят за вас и вашите деца и как трябва да ги цените повече.

7. Те вярват, че имат определени права

За токсичните баби и дядовци други роднини не съществуват и те искат да заемат първото място в живота на своите внуци. Редовно правят сцени, защото не искат да споделят времето, празниците или почивките на децата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама