9 странни, но много верни факта за бременността


9 странни, но много верни факта за бременността
Снимка: iStock

Какво знаем за бременността? Гадене, болки в гърба, необичаен избор на храна - всичко това са добре известни факти за бременността. Но знаете ли, например, че неродените бебета могат да плачат? Или че широко разпространеното вярване, че новородените нямат капачки на коленете е просто мит? Научете още интересни неща, които може би не сте знаели.

1. Носенето на бебе в утробата цяла година не е мит

Обикновено бременността от момента на зачеването до момента на раждането продължава 266 дни или 38 седмици. В действителност обаче това число може да бъде по-голямо или по-малко. Например Бюла Хънтър е била бременна цели 375 дни. Плодът ѝ расте по-бавно от обикновено, поради което бременността ѝ продължава повече от година, но в крайна сметка се ражда здраво момиченце.

Вижте още: Ето какво се случва с мозъка на дете, когато майка му го целува (СНИМКА)

2. Течността в корема 

През втората половина на бременността течността в корема на майката се състои почти изцяло от урина на плода, която по-късно те поглъщат.

3. Нарастване на матката

Матката нараства 500 пъти повече от нормалното по време на бременност, но след раждането може да стане по-малка или по-голяма от първоначалния си размер. Матката преди бременността е с размерите на праскова, а в края на бременността достига размера на диня.

4. Производство на естроген

Една жена произвежда повече естроген по време на бременност, отколкото през целия си живот, ако никога не роди.

5. Нарастване на краката

По време на бременност талията и гърдите на жената не са единствените неща, които нарастват, но и краката ѝ. Има няколко причини за това: прекомерно натрупване на течност в тялото на бъдещата майка, омекване на ставите поради хормонални промени, повишен натиск върху свода на стъпалото поради повишено тегло.

6. Бебетата могат да плачат в утробата на майка си, дори преди да се родят

Те развиват тази способност през третото тримесечие и плачът обикновено се случва в отговор на шум с ниски децибели, възпроизвеждан върху корема на майката. Видеозаписаните ултразвукови изображения показват как бебета показват поведение на плач, като отваряне на устата, натискане на езика и поемане на няколко неравномерни вдишвания преди издишване.

Вижте още: 5 знака, че сте готови да имате дете

7. Чест "спътник" на бременните жени е пигментацията

90% от майките се сблъскват с този проблем. По лицата им могат да се появят специфични петна, особено в областта на челото, носа, брадичката, скулите и очите. Цветът на тази пигментация зависи от първоначалния цвят на кожата на майката: светлата кожа става по-тъмна, а тъмната става по-светла.

8. Пръстите на бебето

Пръстовите отпечатъци на бебетата започват да се формират към шестия месец на бременността. Веднъж формирани, те няма да се променят до края на живота си.

9. Бебето усеща храната, която майка му консумира

Нероденото дете може да усети, вкуси и помирише храната, която майка му консумира. Те се абсорбират от амниотичните течности и могат да формират хранителните предпочитания на бъдещия човек.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама