Честито Рождество Христово!


Честито Рождество Христово!
Снимка: iStock/Guliver

Днес отбелязваме един от най-големите църковни празници - Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос.

В България коледните празници започват още от 24 декември. Тогава празнуваме Бъдни вечер, когато, според християнските обичаи, приключват предколедните пости, които траят 40 дни. Едно от най-популярните имена на Бъдни вечер е Малка Коледа, което е и още един знак кога започват празниците по случай раждането на Спасителя. Днес, 25 декември, е същинската Коледа. Това е денят, в който се ражда Исус Христос. В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил, че на света е дошъл Спасителят. Празникът е известен под имената Рождество Христово, Божик, Божич. В България Коледа като официален празник се утвърждава с решение на Народното събрание от 28 март 1990 година.

Освен религиозен празник, Коледа е и своеобразна граница във времето. Рождество Христово представлява началото на съвременното летоброене, което е в сила и до днес. Календарът е създаден от римския монах Дионисий, който е изчислил, че Христос се е родил 754 години след основаването на Рим.

За разлика от Бъдни вечер, на коледната трапеза се слага и месо. Няма задължение относно броя на ястията, но традицията повелява да има пуйка или свинско месо. Коледа, разбира се, не може да мине без сладко – меденки, джинджифилови сладки, коледни кейкове и миризмата на канела. Тези сладки традиции са по-скоро привнесени от Западна Европа у нас, но едва ли някой има нещо против тях. У нас традицията повелява да се пекат гевреци, наречени колаци. Те се мажат с масло и се поднасят с мед или сладко.

Разбира се, най-хубавата традиция за мнозина, е идването на Дядо Коледа. Съвременният вид на милия старец се счита за дело на популярната американска компания Coca Cola, която изменя образа на Свети Никола от Мира с рекламна цел. Свети Никола е живял е живял през трети-четвърти век след раждането на Христа във Византия и е останал в историята като изключително религиозен и благочестив човек, който е дарил цялото си богатство на най-бедните. В негова чест възниква обичаят да се разменят подаръци.

Традицията повелява коледната елха да се слага на 23-ти декември и да се маха на 5-ти януари.

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христо, Христина, Християн, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Радослав, Радославa, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Ренета. 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама