Игри на нерви: Как да забавляваме дете по време на изолация


Игри на нерви: Как да забавляваме дете по време на изолация
Снимка: iStock/Guliver

Сигурна съм, че само шепа смели и находчиви майки са се зарадвали при новините за препоръчителна социална изолация до 29 март. Е, в случай, че не сте от тези орлици, които биха жонглирали с портокали и рецитирали стихчета, бъркайки вкусна супа с джинджифил и броколи, значи сте от моя отбор.

И между другото, благодаря сърдечно на всички доброжелатели, които не спират да дават „идеи” за нищоправене, като четене на книга, гледане на филм или настолни игри. Уви, ще се възползвам от тях в някой друг живот, когато нямам закачено 3-годишно дете за крачола си, което реве ту за пързалката навън, ту за „Прасето Пепа”. Да, 2 седмици ми звучи като достатъчно дълъг период, за да си спечеля минимум престой в диспансер след края на епидемията…

КАКВИ СА ДЕЦАТА ОТ НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ "АЛФА"

И все пак, колкото времето, прекарано в безуспешно „усмиряване” на нашето малко слънчице с дяволски нрав, да изглежда отчайващо дълго, с малко предвидливост и подготовка може да го превърнете в момент, в който да не си мечтаете за лекарства със зелена рецепта. Затова ето няколко готини игри, с които да забавляваме дете по време на социална самоизолация.

„Ловец на цветове”

За една минута детенцето трябва да открие максимален брой предмети от един цвят. Същото може да се направи и с различни форми, например да търси само кръгли предмети.

„Огледало”

Подрастващите между 3 и 6 години все още развиват социалните и емоционалните си умения. Помогнете им като правите различни гримаси на щастие, тъга, ярост или изненада. Задачата е малкият пакостник да назове правилната физиономия и да я повтори.

„Мама/Татко каза”

Целта е да измисляте всякакви глуповати комбинации от сорта на „Мама каза да си докоснеш носа с лакът” и т.н. Крайният резултат най-вероятно ще е бурен смях, комбиниран с истинско изпитание за координация.

„Шпионин”

Правилата са лесни: Набележете случаен човек през прозореца, който да бъде главно действащо лице в „шпионажа”. Фантазирайте какво работи, какво обича да прави през свободното си време, анализирайки действията и външния му вид. Ако имате и бинокъл – бинго!

„Азбучна криеница”

Накарайте детето да намери предмети в стаята, отговарящи на всяка буква от азбуката.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама