Как да се подготвите за кърменето

  • Как да се подготвите за кърменето
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 01.06.2018 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

За щастие, вашето тяло чудесно знае какво да прави и усърдно се подготвя, дори без ваше съзнателно участие. Гър­дите растат, кръвоносните съдове се разширяват и разклоняват. Ареолата и зърното стават по-еластич­ни, потъмняват и се уголемяват напълно без ваша на­меса. Монтгомеровите жлези отделят своя секрет и овлажняват нежната им кожа.

Ето защо не е страшно, ако не последвате съветите да си изтезавате усърдно гърдите с намокрена хавлиена кърпа и други уреди за мъчения (или дори само да мажете с крем за зърна също не е нужно). Ще ви издам една тайна – всъщност гърдите никога не хващат мазоли!

Разраняването на зърната се случва поради неправилно поставяне и проблеми със засукване­то на бебето, а не заради липса на подготовка на зърната преди раждането.

За съжаление, никакво превантивно мазане по време на бременността няма да помогне срещу едно постоян­но триене на зърното в небцето, ако бебето не е сло­жено добре и не суче както трябва.

Изследванията също са на ваша страна – няма до­казателства, че всички тези "техники" имат какъвто и да било положителен ефект. Затова пък е известно, че манипулирането на зърната може да предизвика отделяне на окситоцин и оттам контракции, особе­но в късните седмици на бременността. По тази при­чина не се препоръчва да дразните зърната, особено ако имате проблемна бременност и преждевременни контракции.

Най-разумната подготовка за кърмене по време на бременността не е насочена към нещо, което правите с гърдите си – както видяхте, природата чудесно се грижи за тях напълно сама. Бременността е времето за събиране на информация и наблюдения.

Книгата, която държите в ръцете си, е едно чу­десно начало на подготовката ви за кърмене.

Курсовете за бременни предлагат лекции за кър­мене, където по-кратичко ще ви представят основни­те насоки.

Гледането на клипчета в интернет ще ви даде доста визуална представа за позите и засукването.

А още по-добре е да отидете при приятелки, кои­то кърмят бебето си или на срещи на кърмачки. Там ще видите как се случва естественото хранене от­близо и в детайли, както и може да чуете много полез­ни (и някои изненадващи за вас) неща около практична­та страна на кърменето. Колкото по-често виждате как жените кърмят и се грижат за бебето си, толкова по-лесно ще ви е след раждането и толкова по-уверена ще се чувствате.

***

Откъс от книгата "Всичко за кърменето"(със закачливото подзаглавие "Или почти всичко, но практично").

Христина Янева-Хедра дава съвети дали е необходимо родилките да се изцеждат след всяко кърмене, дали се дава вода на вече накърменото дете, както и за следващия етап – захранването на кърменото бебе. Авторката коментира още дохранването и отбиването, като предлага и решения за справяне с трудностите – напр. незасукващо бебе, разранени гърди, прекалено наддаване или пък некачване на тегло при детето и др.

От книгата, издадена от "Сиела", научаваме повече и за позите в кърменето, как бременността подготвя тялото на майката и бебето за кърменето, достатъчна ли е коластрата и пр. Отделено е специално внимание на често срещани проблеми при кърмачките като мастит, абсцес, запушване на млечните канали и др.

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.