Почивка в Банско с деца


Почивка в Банско с деца
Снимка: ПР

Скъпи дами, предполагаме на всички се е случвало да търсите къде да оставите детето следващия път, когато искате да отидете на почивка. Наистина повечето родители се притесняват, че отсядайки в някой хотел в Банско и разхождайки се из планината, децата им ще настинат, премръзнат, ще паднат, ще изгорят на слънце и куп други неща. Това, което е важното обаче, че планината калява и разходките в нея, дори и за най-малките, всъщност ще ги направят по-здрави и по-уморени, което значи дълбок нощен сън и по-малко пакости... поне докато трае почивката в планината. Все пак има някои неща, които трябва задължително да знаете преди да тръгнете за Банско или някой от другите планински курорти с дете. По-долу сме ви изброили по-важните от тях.

Ако почивате през зимата

Ще започнем със зимния сезон, защото той по-често е причината за тревожни мисли от страна на родителите. Важно условие е да изберете хотел, който е достатъчно звезди и ще ви предложи всички удобства, за да може да ви е комфортно с детето. Това включва наличието на детски столчета в ресторанта, детско легло в стаята и много други неща, които ще направят почивката ви приятна. Освен това тръгвайки на път, трябва да имате и стабилно детско столче в колата с колан. Вземете достатъчно детски играчки. Можете дори да подарите нова играчка на детето точно преди да тръгнете, за да може да се занимава с нея и да я изучава, докато Вие шофирате. Стигайки в хотела, уверете се, че той разполага с достатъчно места за паркиране, защото няма нещо по-неприятно от носенето на багаж и на дете едновременно. Такъв хотел без съмнение е четиризвездният Terra Complex Bansko намиращ се в полите на Пирин и предлагащ една незаменима почивка и релакс на планина.

Когато излизате на разходка в планината облечете малкото дете добре - сложете му много дебели чорапки, шапка, ръкавици и дебел гащеризон под зимното яке. Можете да го увиете и в дебел шал, за да не диша директно студения въздух. Не стойте много навън, ако детето е съвсем малко и навън температурите са минусови - до два часа е приемливо, повече от това може да не се отрази добре. В Банско, ски пистите през зимата са пълни с туристи, така че ако искате да избегнете тълпата, кратка разходка из планината може да е по-добрата идея.

Можете да носите детето със слинг, вместо на ръце. Така ще сте по-свободни за движение и на детето ще му е много по-удобно. Имайте предвид, че носенето със слинг при много студено време ще накара крачетата и ръчичките на детето да изтръпват по-често, така че спирайте и смъквайте детето от време на време. Ако то вече ходи, оставете го, да обиколи и разгледа само, ако не - само разтрийте крачетата му. Не забравяйте, че слънцето в планината е силно, не само през лятото, ами и през зимата. Намажете детето със слънцезащитен крем с висок фактор.

В по-добрите хотели в Банско, ще намерите ски екипировка под наем, като може да има и шейни. Ако не си носите ваша, вземете една под наем и зарадвайте малчуганите със забавно приключение.

Ако мислите, че зимната разходка е интересна само за най-малките, по-долу ще изброим някои неща, които можете да направите с детето Ви, дори и когато е малко по-голямо.

- Организирайте състезание по хвърляне на снежни топки (може да прерасне в бой със сняг);

- Потърсете стъпки от диви животни и се опитайте да отгатнете от какво животно са;

- Пързаляне с шейна;

- В Банско има и впрягове с хъскита и маламути. Няма дете, което да не иска да се повози на шейна теглена от кучетата;

- Качете се на лифта. Макар и възрастните да сме свикнали с лифтовете, то за децата е несравнима емоция;

- Направете снежен човек. Подгответе се с морков за носа и копчета за очи.

Сигурни сме, че при една разходка в планината вашите деца ще измислят още забавни неща, които да правят. Не забравяйте, че не е важно колко далеко ще стигнете при разходката, а колко ще се забавлявате.

Ако почивате през лятото

Банско е разположен в Пирин планина и е с планински климат, което означава, че не трябва да тръгвате без връхна дреха, защото времето може да е променливо. Естествено, слънцезащитният крем е задължителен. Спрямо големината на детето можете да направите пешеходна разходка до "Байкушевата мура" и до езерото "Окото". "Байкушевата мура" е едно от най-старите дървета в света и се стига за 15 минути пеша. Прекрасно място, дори и за най-малките. Освен това, гората наоколо предлага пълноценно горско изживяване с много диви ягоди за бране. Езерото „Окото“ е малко по-далеко - поне на час, така че е подходящо за посещение с малко по-големи деца. Самият терен е лесен за ходене.

Отделно, град Банско предлага много различни дейности, които могат да създадат страхотни спомени на вашите малки наследници. Можете да заведете детето да поязди. В конната база има и малки кончета за яздене. Те са спокойни и децата могат да се учат на езда лесно и без инциденти.

Off-road изживяванията и скалното катерене са подходящи за по-големи деца. Тинейджърите и подрастващите винаги имат желанието да правят нови неща, така че това ще направи почивката им в Банско незабравима. Ще имат какво да разказват, като се върнат на училище септември. Пускането с рафтинг също влиза в категорията за по-големи деца. Малките можете да ги заведете на риболов, като се снабдите с въдици от хотела. Малчуганите ще се радват да разгледат рибите и да научат как се ловят.

Банско е град, предлагащ много активности и почивката с деца може да се превърне в наситена с емоции и забавни моменти. Ако пък нищо от това не ви допада, можете да изберете хотел, който има добре изграден спа и релакс център и да се забавлявате с детето там. Детските кътове също са алтернатива за добре прекарано време с най-малките пакостници.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама