Толкова струва да отглеждаш дете в България


Толкова струва да отглеждаш дете в България
Снимка: iStock/Guliver

Когато се роди бебе, месечните разходи придобиват други измерения. Честно казано, организацията на бюджета е предизвикателство за всички мами, чиито финансови дилеми до този момент са се свеждали до това дали да си вземат "онази" рокля, или пък да се поглезят с маникюр. Вечерната бира на таткото се заменя с памперси, излизането на мама на питие след работа се трансформира в бебешки кърпички. Забавно, нали? Добрата новина е, че колкото повече вашето съкровище расте, толкова повече разходите намаляват (разбира се, това е до един момент, после започва обратното броене).

Наистина ще се изненадате колко често се купуват хигиенни материали, прахове за пране, кърпички, лекарства и малки тубички с кремчета за бебето, които струват колкото спа уикенд във Велинград. Към днешна дата консумативите на моя 9-месечен разбойник за един месец включват: 1 брой бебешки прах за пране, 1 омекотител, 1 бебешко веро за съдове, 4-5 пакета мокри кърпички, около 140 памперса (2 пакета по 70 броя), 2-3 опаковки еднократни подложки за повивалника и поне 2 опаковки гел за никнещи зъбки (този продукт трябва да се продава в комплект с успокоителни за мама). Всичко това излиза около 100 лв, стига да сте уцелили някоя промоция на памперси в търговската мрежа или да сте се сетили да поръчате кашон от Англия, както аз редовно правя (излиза около 2 пъти по-евтино).

Нежната бебешка кожа пък се оказа по-скъпа за поддръжка от уморената, с неравномерен тен и наченки на първи бръчки мамина такава. Но тъй като тези продукти не се купуват всеки месец, спокойно можем да разделим разходите на 2. И така, душ-гелът на малкия ми принц струва около 12 лв, малка опаковка. Антицелулитният гел на мама пък е заменен от друг тип кремче за дупе – против подсичане - около 10 лв. Като сме почнали с мазането, няма как да не споменем и лосионa за тяло (около 15-20 лв), въпреки че аз лично се лишавам от тази екстра през топлите месеци.

Преминаваме към още едно перо в бюджета, което излиза "солено" – храната. Хубавите италиански ресторанти, с които мама и тати се глезеха веднъж седмично, вече отстъпват място на пюретата, кашите и бисквитките. Разбира се, тези разходи са много условни, тъй като някои майки приготвят храната на своите съкровища "от-до" вкъщи, а други пък предлагат изцяло на готови пюрета. Лично аз бях намерила "златната среда" за себе си – следобедната закуска винаги беше приготвена вкъщи (плодове), а при обедните зеленчукови пюрета редувах през ден купешки с домашно приготвени. От около месец използвам услугите на частна детска кухня, така че ми отпадна мисленето за разнообразно меню. Та към този момент нещата, които купувам от това перо, са все за сутрешните закуски – 1 пакет сухари, 1 опаковка бебешки кускус, 1 каша и 1 пакет бебешки бисквитки (истинско предизвикателство е да се намерят такива без захар, но когато това се случи буквално получаваш главоболие от цената). Разбира се, трябва да отдадем заслуженото и на 4-те опаковки адаптирано мляко, с които пълня пазарската кошница. Всички тези "провизии" възлизат на около 120 лева.

И така, без да смятам "другите" разходи като дрешки, играчки или лекарства, когато се наложи, семейният ни бюджет се разделя с около 250 лв всеки месец. От една страна – средства за страхотна подмяна на гардероба за новия сезон, но от друга – нищожна сума, с която се разделяме, в замяна на стотици чаровни усмивки и прекрасни моменти. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама