Всички мами реагират еднакво на бебешкия плач

  • Всички мами реагират еднакво на бебешкия плач
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 24.10.2017 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Бебешкият плач активира определени части на мозъка на майката, които са свързани с движенията и говора, сочи изследване, което потвърждава заложеното биологично поведение на майките.

Изследването е проведено в 11 страни и резултатите от него са публикувани в PNAS. Според тях бебешкият плач задейства винаги майчиния инстинкт по един и същи начин. Чувайки плача, майката винаги има едно и също поведение – да вземе детето си в ръце и да му говори, за да го успокои.

Учените са изследвали поведението на майки с първото си дете, както и многодетни майки. Оказва се, че във всички страни, където изследването е направено, и независимо дали майката има едно или повече деца, плачът на бебето, задейства винаги район от мозъка, който е свързан с намерението да стане и да говори, както и фронтални зони на мозъка, свързани с говора и артикулирането.

"Тези резултати дават основание да се мисли, че реакцията на майки на плача на техните бебета, са "програмирани" в мозъка и са едни и същи за всички култури.

При мъжете нещата не стоят така. Техният мозък отговаря различно на сигнала бебешки плач. През нощта например мъжете изглежда чуват по-малко, че бебето се е събудило и плаче или не обръщат чак толкова внимание на това. Те не са склонни колкото жените да станат и да отидат при него, за да го успокоят.

Макар и последните години да има промени в социалния модел на отглеждане на децата, в крайна сметка майките са тези, които по-често поемат грижата за повечето домашна работа и най-вече с отглеждането на техните новородени.

Източник: БГНЕС

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.