Всички мами реагират еднакво на бебешкия плач


Всички мами реагират еднакво на бебешкия плач
Снимка: iStock/Guliver

Бебешкият плач активира определени части на мозъка на майката, които са свързани с движенията и говора, сочи изследване, което потвърждава заложеното биологично поведение на майките.

Изследването е проведено в 11 страни и резултатите от него са публикувани в PNAS. Според тях бебешкият плач задейства винаги майчиния инстинкт по един и същи начин. Чувайки плача, майката винаги има едно и също поведение – да вземе детето си в ръце и да му говори, за да го успокои.

Учените са изследвали поведението на майки с първото си дете, както и многодетни майки. Оказва се, че във всички страни, където изследването е направено, и независимо дали майката има едно или повече деца, плачът на бебето, задейства винаги район от мозъка, който е свързан с намерението да стане и да говори, както и фронтални зони на мозъка, свързани с говора и артикулирането.

"Тези резултати дават основание да се мисли, че реакцията на майки на плача на техните бебета, са "програмирани" в мозъка и са едни и същи за всички култури.

При мъжете нещата не стоят така. Техният мозък отговаря различно на сигнала бебешки плач. През нощта например мъжете изглежда чуват по-малко, че бебето се е събудило и плаче или не обръщат чак толкова внимание на това. Те не са склонни колкото жените да станат и да отидат при него, за да го успокоят.

Макар и последните години да има промени в социалния модел на отглеждане на децата, в крайна сметка майките са тези, които по-често поемат грижата за повечето домашна работа и най-вече с отглеждането на техните новородени.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама