Всяка трета българка е жертва на насилие


Всяка трета българка е жертва на насилие
Снимка: iStock/Guliver

"Необходими са адекватни промени в законодателството за справяне с насилието върху жени и домашното насилие. Всеки ден 10 жени в Европа умират вследствие на домашно насилие. А всяка трета българка е жертва на насилие. Тези престъпления трябва да преминат от графата "частен" в графата "общ" характер.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Бургас на конференция "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуално насилие". 

По думите на Илияна Йотова наказателните норми в тази област в България са занижени, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Вицепрезидентът изрази надежда, че в предстоящия ремонт на Наказателния кодекс извършителите на тези престъпления действително да получат наказанията, които заслужават.

"Новата ситуация с престъпленията чрез интернет и "робство" с цел сексуална експлоатация на бежанци и имигранти, както и трафикът на хора изискват нови законодателни норми, и то в международен план", заяви Йотова.

"Домашното и сексуалното насилие не са личен проблем, а проблем на цялото общество. Убедена съм, че само с общи усилия на всички нива можем да се справим", посочи вицепрезидентът.

"Жалко е, че през XXI век отново темата за права, за защита, за гаранции е повече от актуална. Нещо повече – има отстъпление от основни човешки права. Във всеки случай мащабът на тези проблеми не присъства в публичното пространство, не е предмет на медиите, освен ако не се е случило непоправимото", изтъкна вицепрезидентът.

Статистиката за жертвите на насилие е повече от тревожна. Още по-тревожно е, че едва 4% от 62 млн. жени в ЕС, жертви на посегателство или насилие, са сигнализирали в полицията. Всеки ден 10 жени в Европа умират вследствие на домашно насилие. А всяка трета българка е жертва на насилие.

Според Йотова крайно необходима е превенция от всички форми на насилие чрез информация и разисквания за защитата и мерките срещу сексуалния тормоз, за да се повишава осведомеността относно правата на жертвите. Сигнализирането на компетентните органи за домашно насилие или сексуално насилие трябва да става чрез по-улеснена процедура, а не жертвите да бъдат принуждавани да чакат от институция на институция и да обясняват десетки пъти какво им се е случило.

По думите на вицепрезидента и най-идеалният закон обаче няма да има ефект, ако не се прилага, ако няма обществен натиск, разбиране и безкомпромисни действия от страна на институциите. "Основният въпрос пред нас е "Загубихме ли чувствителност по темата", отбеляза Илияна Йотова. 

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама
Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама