Защо вербалната агресия е толкова болезнена, колкото и физическото насилие?


Защо вербалната агресия  е толкова болезнена, колкото и физическото насилие?
Снимка: iStock/Guliver

Около 50% от мъжете и жените поне веднъж са ставали жертва на агресивно поведение от страна на партньора. Около 20% от жените са чували заплахи за физическо нараняване. И ако тази статистика не е достатъчно стряскаща, знайте също, че вербалният и психологически тормоз е точно толкова лош, колкото и физическото насилие и не бива да се толерира по никакъв начин. Ето защо.

1. Болката от словесното насилие се задържа цял живот

Въпреки че може да забравите болката, когато сте счупили крака си или сте навехнали китката си, болката, която сте изпитвали, когато сте били унижени във връзка или на работа, е трудно да се забрави. И дори изследванията показват, че емоционалната болка от словесното насилие може да преследва човек през целия му живот. По-лошото е, че самото запомняне на събитието може да ви накара да преживявате цялата случка отново и отново.

2. Вреди на самочувствието и може да доведе до проблеми с психичното здраве

Ако сте били тормозени като дете, тийнейджър или дори възрастен, ще знаете, че тези преживявания са склонни да останат у вас за дълъг период от време. Съзнателно или не, самооценката ви пада значително и започвате да се възприемате като недостоен човек.

3. Емоционална подкрепа често липсва

Представете си ситуация, в която се озовавате по средата на физическа саморазправа, има голяма вероятност минувачите да спрат и да се намесят, да предложат помощ и т.н. Но този сценарий е почти немислим, ако някой започне да ви малтретира вербално. Дори изследванията показват, че докато хората са съпричастни с физическата болка, те почти винаги подценяват емоционалното страдание.

4. Може да причини мигрена

Вероятността за развитие на мигрена при хора, които са преживели словесно и емоционално насилие в детска възраст, е 4 пъти по-голяма. Връзката между мигрена и вербална агресия е доказана от редица специалисти, докато няма доказателства за такава с физическото насилие.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама