5 начина да се справите с агресивните хора


5 начина да се справите с агресивните хора
Снимка: Thinkstock/Guliver

Почти сигурно е, че всички се срещаме с агресивни, войнствено настроени хора в даден момент от живота – може да са просто познати, съседи или колеги от офиса. В крайна сметка, никой не обича агресията, още повече, когато тя съвсем не е провокирана от наша страна. И въпреки че не можем да игнорираме тези хора напълно, просто защото винаги ще съществуват, ви предлагаме да намерите баланс в комуникацията си с тях. Тези 5 стъпки определено ще ви помогнат да овладеете положението.

Усмихвайте се повече

Ако решите да влезете в задълбочен спор с такъв човек, не само ще се изнервите, но и ще стимулирате агресията на отсрещната страна още повече. Най-добре се опитайте да дишате дълбоко и да се усмихвате разбиращо, дори когато искате да ударите събеседника си. Станете за чаша вода, прегледайте набързо телефона си и се разсейвайте с всевъзможни неща, за да избегнете напрежението.

Посочете им къде бъркат

Кажете всичко, което ви дразни и отблъсква, но по деликатен начин, за да не ескалира напрежението. Все пак, и вашите нерви не са от желязо и не сте длъжни да търпите подобно отношение. Опитвайте се да не използвате изрази като „ти си/вие сте“, а ги заменете с фрази от сорта на „Може ли да се успокоим за момент, тъй като...“, „Не е нужно всички тук да ни слушат“, „Разбирам, че това може да е стресиращо...“.

Бъдете съпричастни

Съпричастността е прекрасно човешко качество, което винаги предлага нов поглед към проблемните ситуации. От друга страна, агресията е естествена реакция, която доста хора използват като защита от света. Ако се поставите на мястото на вашия събеседник, можете да разберете наистина много за него. Как бихте се чувствали вие, ако имате проблеми с децата, семейството, финансите или работата?

Бъдете уверени

Макар да звучи противоречиво, наистина можете да бъдете и съпричастни, и уверени. Да разберете позицията на другия човек съвсем не значи да му позволите да бъде агресивен с вас. Запазете нисък и стабилен глас, показвайки толерантност и уважение. Поискайте същото в замяна!

Помогнете им да се фокусират

Когато емоциите изпреварят разума, човек често губи реален поглед над ситуацията. Когато вникнете в проблема на вашия събеседник, опитайте се да запазите фокуса му. Използвайте изрази като „Важното е, че...“, „Всичко, което има значение, е...“ и т.н.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама