БГ мами: Как ме промени майчинството


БГ мами: Как ме промени майчинството

Да станеш майка е едно от най-прекрасните, вълнуващи и променящи неща, които могат да се случат на една жена. Да държиш в ръцете си това малко същество, на което си дала живот, е безценно. От жена, съпруга, приятелка, дъщеря се превръщаш в мама и най-после разбираш защо няма по-силна обич от майчината. Както е казала Агата Кристи: "Майчината любов към детето е най-неповторимата в целия свят. За нея няма закони, няма съжаление, тя е готова на всичко и прекършва безмилостно всичко, което й се изпречи на пътя".

И тъй като ние от iWoman сме напълно съгласни с думите й, попитахме няколко майки как ги е променило майчинството.

Елица Алексиева, Филип, 9 месеца (на снимката)

Когато станах майка, освен че се промениха моите навици, ежедневни активности и светоусещане, някак се промени и моето сърце. На първо място станах много по-чувствителна - всяка социална несправедливост или история за болно детенце вече може да предизвикат цял водопад от сълзи. Станах и много по-отговорна, що се отнася до спазване на график, списък или каквото и да е било. И не на последно място - станах истински професионалист в мултитаскинга - дундуркам, припявам и говоря по телефона, поставяйки плодове в блендера.

Христина Лозева, Цветелина, 5 месеца

По време на бременността имах достатъчно време да помисля за това какво ми предстои след появата на малкото човече, какви промени ще настъпят, запитвах се дали ще се справя, дали ще бъда добра майка, дали ще дам добро възпитание на детето си, какво ли ще бъде чувството да си родител... Изпитвах страх от непознатото, който беше примесен и с голяма доза нетърпение.

Истината е, че с появата на бебето животът придобива смисъл и нов облик. Изпълних се с чувства, които до този момент не бях изпитвала, а именно да обичаш някого безрезервно, повече от теб самия. От страхливо и неуверено момиче се превърнах в смела и готова на всичко майка. Сякаш мисленето ми се промени коренно, а също така приоритетите, плановете и мечтите ми.

Осъзнах какво всъщност е истинското приятелство, след като вече семейна и с дете останах с шепа приятели, на които мога да разчитам и да знам, че когато кажа, че днес не можем да се видим няма да отвърнат с "Е, пак ли?", а ще проявят нужното разбиране и търпение.

Станах по-търпелива, по-грижовна и всеотдайна. Зад гърба си оставих свободното време, отдадено на някое хоби, мързелуването и поспиването до по-късно през почивните дни. За сметка на това се сдобих с множество безсънни нощи, бдейки над едно ангелче, което ме зарежда със стимул и енергия, за да се боря с живота, да се боря за нея, за нейното бъдеще, за всяка мила усмивка, за всяка прегръдка и ласка.

Промених се не само емоционално, но и физически. Колкото и да ми се иска да си върна фигурата отпреди, на този етап е трудно. Осъзнавам, че това е само суета, гледайки малкото същество, на което съм дала живот. След като станах майка съм по-щастлива и по-богата отпреди, защото имам най-ценното - едно прекрасно семейство и някой, който след време ще ме нарича мамо!

Мартина Стоева, Елия, 7, близнаците Георги и Борис, 2 години

Майчинството те променя напълно. Не само заради радостта, обичта и щастието, но и заради отговорността, задълженията и факта, че вече принадлежиш на някого. 

Извън задължителното недоспиване, което е вечна тема на разговор, чрез децата животът ти предлага една изцяло нова палитра от чувства, емоции, мечти и надежди. Аз самата станах по-търпелива, по-толерантна към човешките недостатъци, по-сензитивна за красотата на живота. Кога иначе бих видяла как крачи мравка през трохи, ако не докато децата й се радват с цяло гърло? Ако се вглеждаме в децата си докато се учат да се хранят, докато се опитват да напъхат крачетата си в малките чорапки или се повдигат на пръсти, за да достигнат до забранените бонбони, ще бъдем по-щастливи и по-добри като хора и като родители. Аз силно вярвам, че децата са една задължителна промяна и тя винаги е шанс да извадим най-доброто от себе си!

Помня, че някога бях Аз, но вече и завинаги съм Мама. И това е най-смислената и ценна промяна в живота ми! Двигател, мотив и неизчерпаем източник на енергия!

Таня Найденова, Даниел, 1 година и 8 месеца

Както можеше да се очаква - не бях напълно подготвена за това, което ме очакваше. Оказа се обаче, че кърменето, безсънните нощи и запознанството с новия член на семейството бяха повратна точка. Превърнах се в жена и започнах да приоритизирам важните неща в живота си. Нека не се лъжем - майчинството е най-прекрасното чувство, а всеки, който твърди обратното, лъже.

Павлина Николаева, Виктор, 2 години и 3 месеца

Вече имам отговорност. Промени се тялото ми. Промени се отношението ми към съня (вече го ценя повече :)) Станах много по-силна, отколкото съм мислела, че мога да бъда. Промени се начинът, по който гледам на живота, той придоби смисъл.

Руслана Рачева, Николай, 3 години и 9 месеца

Бих казала, че промените започват още по време на бременността. В самото начало може би не осъзнаваш, че ще имаш най-голямото богатство, но когато започнеш да усещаш движенията на бъдещото си дете, разбираш, че животът ти започва да придобива истински смисъл. 

Промените са много в различните етапи от растежа на детето: безсъние (преди и след раждането), дните ти придобиват друг смисъл, вече имаш други приоритети... Чувството на щастие надделява над другите емоции. Дните стават по-къси, а нощите по-дълги.  В съзнанието ми изплуват още много неща - изгубени биберони, преваряване на вода, изваряване на шишета... мъжът ти купил три размера по-големи памперси!

Дай Боже на всяка жена да стане майка, да изживее чувството на върховно щастие. Има и не толкова хубави моменти, но с всеки изминал ден се забравят.

 

Тук може да прочетете какво мислят част от тези мами за отглеждането на дете в малък град.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама