Биопродукти, еко каузи, спортни състезания на шестите Зелени дни


Биопродукти, еко каузи, спортни състезания на шестите Зелени дни

Между 21 и 24 май пред Паметника на Съветската армия ще се проведе шестият фестивал-изложение "Зелени дни“ - най-големият ежегоден форум на открито за алтернативен туризъм, отговорен бизнес и зелени идеи.

На едно място ще съберат водещи производители на биосертифицирани храни и напитки, туристически сдружения, граждански инициативи, магазини за планинска и къмпинг екипировка, природозащитни организации и техните каузи, културни инициативи и аутдоор спортове.

Събитието е със свободен достъп.

Изложители и посетители на форума ще могат да се запознаят и тестват натуралната козметика с хума на „Авиа“, био продуктите на Freen, да разберат повече за аронията, бирената мая и шипка на „Биония“, да се убедят в целебните свойства на естествения мехлем срещу кожни наранявания „Морава“. Търсещите свободна от добавки земеделска и животинска продукция ще могат да опитат от чистата планинска храна на „Веселата ферма“, био зеленчуците от оранжериите на „Гимел“, меда на „Пчелари Илиеви“ и айвари по традиционни рецепти от Mama’s. В топлите пролетни дни присъстващите ще могат да да утолят жажда с екзотичната южноамериканска напитка „Мате“ и разнообразните предложения на чайната и магазин „Чай във фабриката“ или със суровите студенопресовани сокове на Fresh Brothers. Децата ще могат да се порадват на забавни играчки от Pino и Thinx.

Туристическия си потенциал ще представят общините Габрово, Етрополе, Правец, Сатовча, Тетевен, във фокус ще бъдат и дестинациите „Елена-Лясковец-Златарица“ и непознатото Средногорие (Мирково, Чавдар, Златица). Върху развитието на алтернативен туризъм ще акцентират ОП „Туризъм“ на Столична община, Изпълнителна агенция по горите, Министерство на туризма и БААТ, в чието полезрение попадат приключенският, селският и еко туризмът и сертификатната марка „Зелена къща“. На домашната и вкусна българска храна с произход е посветена и специална вечеря с дегустация и куверти, която ще се състои в Гранд Хотел София на 22 май.

В рамките на фестивала ще бъдат отбелязани два знакови празника: Световния ден на биоразнообразието (22 май) и Деня на славянската писменост и култура (24 май). По този повод организаторите са подготвили културна програма, изпъстрена с карнавал, работилници „Веселата ферма“ и др.), интерактивен театър, концерти (Оратница и др ), фолклорни танци (ансамбъл „Дивля“), изложби, презентации, споделяне на книги и др. Ежедневно ще се провеждат спортни активности за малки и големи - велосъстезания за деца (магазини „Стената“), йога (център „Мандала“), състезание по катерене (Walltopia) и др. Предвидени са и и лекции и презентации на разнообразна тематика - водещи еко инициативи („Форум Планини“, „за Балкана и хората“ и др. ), неправителствени организации („За земята“, Greanpeace„Прозрачни планини“, БДЗП и др.), зелено предприемачество (Farmhopping, Flaska, Aha Car ), кулинарни демонстрации - Фермерски пазари „Хранкооп“. Пълната фестивална програма ще бъде обявена съвсем скоро.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама