Български ученици пращат писма в Космоса


Български ученици пращат писма в Космоса
Снимка: iStock

В началото на тази учебна година България ще стане част от международната програма #КосмическаПоща, благодарение на която между 15 септември и 23 октомври българските ученици ще могат да изпратят картички със свои послания в Космоса. Те ще бъдат изстреляни с ракетата New Shepard, разработена от компанията на Джеф Безос Blue Origin. Програмата е рядка по рода си възможност за ученици от цялата страна да си представят своята роля в бъдещето на планетата като потърсят отговор на въпроса "Защо Земята има нужда от Космоса?".

Пощенските картички не само ще полетят при предстоящите изстрелвания на ракетата New Shepard, но и ще бъдат изпратени обратно до всеки ученик с пощенски печат "Летял в Космоса". Така всеки участник ще се сдобие с автентична пратка от космоса! За да се включат в програмата навреме, картичките ще бъдат събирани от свои специални вестоносци - куриерите на компания "Спийди". Те ще посетят безвъзмездно всяко едно училище, чиито ученици пожелаят да се включат в #КосмическаПоща.

Програмата ще има и своя физическа пощенска кутия - специална мини ракета, разположена в детския научен център "Музейко" в София, в която бъдещите изследователи ще могат сами да пуснат своето послание!

 

"Тази инициатива има потенциала да мотивира следващото поколение млади създатели – тези, които ще разрешават проблемите на човечеството" – сподели Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

В рамките на #КосмическаПоща "Клуб за бъдещето" ще предостави достъп на учениците и техните учители до стандартизираната си учебна програмa, както и редица предизвикателства, които да провокират техните разсъждения и дискусии по темата. Всички материали ще бъдат достъпни на български език на специално създадения за целта микросайт, който предстои да бъде обявен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама