Ценни трикове от педиатър за всички млади майки


Ценни трикове от педиатър за всички млади майки
Снимка: iStock/Guliver

Да си родител може да е трудно, особено ако ти е за първи път. Защо плаче, защо хълца, защо не спи и още хиляди подобни въпроси се въртят в главата на всяка млада майка. За щастие, някои педиатри с дългогодишна практика „вдигат завесата” и споделят някои интересни факти и трикове, свързани с най-малките и обичани същества.

1. Как да разберем плача на бебето

А вие знаехте ли, че всяко бебе може да има около 6 вида плач, всеки със собствено значение? Да, така и предположихме. Ето и кратък „разговорник”.

- плач тип „неее-неее” означава глад

- плач тип „оу-оу” означава сън

- плач тип „хеее-хеее” означава дискомфорт

- плач тип „их-их” означава болка

- плач тип „ееее-ееее” означава тежест, нужда от оригване

2. Как да помогнем на бебето да спи безопасно

Поставете бебето леко на една страна и се уверете, че легълцето е неподвижно, без пухкави одеяла или играчки. Най-добре използвайте т.нар. „стопер” или възглавница против преобръщане.

БЕБЕТАТА ПЛАЧАТ НА РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ

3. Как да разберем дали бебето е гладно

Бебетата изпращат сигнали, че са гладни доста преди да започнат да плачат. Част от знаците, за които да се оглеждате, са лапане на юмручетата и мърдане на брадичката настрани.

4. Как да накараме бебето да яде повече зеленчуци

Истината е, че със захранването на бебето вие поставяте основите на тези навици за цял живот. Затова никога не започвайте този дълъг процес с плодове или сладки пюрета. Забравете и за даването на вода със захар или сок от ябълка – това е пълна отживелица, водеща до сериозни стомашни проблеми в зряла възраст.

5. Как да успокоим бебето

Най-сигурният начин за успокоение на бебе е да поставите ръчичките пред гърдите му и внимателно да го увиете като в пашкул. След това го люлейте нежно под 45 градуса.

6. Как да разберем дали имате достатъчно кърма

Ако кърмите, можете да разберете дали бебето ви пие достатъчно мляко, ако бузите му са пълни, а не хлътнали по време на храненето.

7 НЕЩА, КОИТО СЕ СЛУЧВАТ С ТЯЛОТО ПРИ КЪРМЕНЕ

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама