Децата и коронавирусът: Митове и факти


Децата и коронавирусът: Митове и факти
Снимка: iStock/Guliver

Заради пандемията от коронавирус училищата и детските градини в много държави, включително и в България, са затворени. Родителите почти навсякъде са изправени пред въпроса как да организират живота на децата си, за да сведат до минимум риска от заразяване.

Предлагаме ви обобщени съвети на експерти от различни страни по тази тема:

Вярно ли е, че децата са по-устойчиви на заразата?

През февруари списанието на Американската медицинска асоциация JAMA публикува резултатите от първото цялостно проучване, обединяващо данни за 72 хиляди заразени в Китай. Според резултатите, само 2 % от тях са били на възраст под 19 години. Подобни са резултатите от проучване на мисия на Световната здравна организация (СЗО) в Китай – 2,5 % от заразените са били под 18-годишна възраст. В документа се подчертава, че не може да се определи степента на заразяване при децата, както и ролята, която те имат при предаване на вируса, дали са по-резистентни от възрастните и дали при тях заразата има други клинични проявления.

Най-мащабното досега изследване на педиатри, публикувано в списание "Pediatrics", показва, че независимо, че голяма част от децата понасят COVID-19 леко, около 6 % от тях боледуват в тежка форма. Към рисковата група учените причисляват децата под 5-годишна възраст, онези със слаб имунитет и проблеми с белите дробове.

Заключенията, които родителите следва да имат предвид:

1. Вирусът SARS-CoV-2, който предизвиква заболяването COVID-19, засяга и деца, и възрастни. Вероятността да се зарази дете е точно толкова голяма, колкото е и при възрастните, смятат експертите.

2. Симпомите при деца, пренасящи вируса, се проявяват по-рядко и по-слабо, отколкото при възрастните.

3. Колкото е по-малко детето, толкова по-висок е рискът. Епидемиологично изследване на 2 143 деца в Китай показа, че децата до 5-годишна възраст развиват по-сериозни симптоми, включително проблеми с дишането. Най-уязвими са бебетата до 1 година, които още не са развили имунитет.

4. Вероятността да се заразите от дете е точно толкова голяма, колкото и от възрастен. Това е доказано в Ухан. Според някои предварителни данни, в първите 2 седмици SARS-CoV-2 е силно заразен, дори приемникът да не проявява симптоми. Вирусът запушва горните дихателни пътища и заразеният го разпространява, когато кашля или киха. Доказано е, че инфекцията може да се предаде по фекално-орален път чрез изпражненията на детето.

Тъй като при много от заразените деца симптомите са слабо изразени или изобщо липсват, учените препоръчват спазването на социална дистанция, хигиена и други предпазви мерки.

На най-голям риск са изложени бабите и дядовците, както и онези близки, които страдат от хронични болести.

КАК ДА РАЗГОВАРЯМЕ С ДЕЦАТА ЗА КОРОНАВИРУСА

За да се ограничи възможността за предаване на вируса, учените имат няколко съвета към родителите:

1. Отменете всички срещи и игри с други деца, съвместни обеди и вечери с роднини. Не ходете на гости и не канете никого при себе си. Спазвайте социална дистанция.

2. Не пускайте детето си да се разхожда с приятели. Разбира се, не е безопасно детето да играе само на детската площадка, тъй като вирусът живее до 48 часа върху всякаква повърхност. За предпочитане е да се организира велосипедна разходка.

3. Научете детето си да си мие старателно ръцете няколко пъти на ден и да не се пипа по лицето.

КАК ДА ПОДОБРИТЕ ХИГИЕНАТА НА ДЕЦАТА СИ

4. Перете колкото е възможно по-често детските дрехи и играчки.

5. Не молете никого да се грижи за детето ви, дори и за кратко. Това се отнася особено до бабите и дядовците, които попадат в рисковата група.

6. Ако детето се е разболяло, по-добре се погрижете за него, а не го водете на лекар. Ако няма явни признаци на COVID-19 като проблеми с дишането, едва ли ще му направят тест, а рискът да се зарази в лечебното заведение е много висок.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама