Децата не се нуждаят от перфектна майка, а от щастлива майка


Децата не се нуждаят от перфектна майка, а от щастлива майка
Снимка: iStock/Guliver

Просто обичайте децата си. Това е всичко, от което се нуждаят.

Разбира се, всички искаме да станем перфектни майки. Тези мечти ни завладяват, когато очакваме дете. Ние с ентусиазъм четем статии от лъскави списания за родителството, гледаме сладки снимки, представяме си как ще научим едно дете още в първите години на живота му, на всичко, ще следим неговото хранене, развитие ... Тоест, ние се подготвяме да станем идеални майки.

Но... срещали ли сте поне една перфектна майка в живота си? Аз никога не съм. И обяснението е просто: идеални хора не съществуват. И колкото по-рано осъзнаете това, толкова по-щастливи ще бъдат децата ви, а и вие самите.

Няма да намерите в нито една книжарница ръководство за това как да станете най-добрата майка в света. На този въпрос има само един отговор: опит, опит и отново опит. И вашата собствена сила.

Само с времето, чрез опити и грешки, след минути на отчаяние и безсънни нощи, ще разберете, че най-идеалната майка е щастливата майка. Само такава майка може да се грижи както за децата си, така и за себе си. Само с такава майка децата растат уверени и щастливи.

Не трябва да се тревожите твърде много за всяка грешка или пропуск. Детето ви вече е на две години, но все още не ходи на гърнето? Детето кашля, дали сте виновни вие, защото не сте го облекли много добре? Повярвайте ми, подобни мисли измъчват абсолютно всички майки и изобщо не показват, че нещо не е наред с вас. Това е животът. Не е перфектен, но е красив.

Колкото и да се опитвате и да давате всичко от себе си, децата все пак ще намерят всяка локва на улицата, ще счупят всичко в къщата, което трябва да бъде счупено, и ще изцапат тапета в стаята.  И това изобщо не е твоя вина. Те са просто деца, а вие просто човек.

Вашата задача е различна - опитайте всичко възможно да обичате и подкрепяте децата си във всичко, което те започват или искат в живота. Не се намесвайте в желанието им да опознаят света.

Вместо да се фокусирате върху някои маловажни неща, които децата ви правят погрешно, похвалите ги за това, което са направили както трябва. Подарете им тези незабравими моменти на щастие: когато най-скъпият човек на Земята ви казва, че сте най-добрата майка, повярвайте на това. Обичайте и прегръщайте децата си. Подкрепяйте ги и просто бъдете човек.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама