Детски кооператив "Хакуна Матата" - оставете грижите настрана


Детски кооператив "Хакуна Матата" - оставете грижите настрана
Снимка: РК Хакуна Матата

Животът е тежък – в днешно време още повече. Но той е и дар, той е щастие – стига да можем да погледнем и така. Доста често не е лесно, но не трябва да забравяме да опитваме. Да не забравяме: "Хакуна Матата".

Помните ли какво значи? Кинохитът "Цар Лъв" излезе на екран много отдавна, дори вече има римейк, та може да сме го позабравили, но това не се забравя – "без грижи". Когато обаче има деца, винаги има грижи – особено в София. Къде да иде на ясла, на детска градина, добре ли ще се грижат за него там, колко ще струва?

Хиляди деца в София търсят алтернатива, защото в общинската/държавна детска градина няма място. Кооперативите са такава алтернатива, но и те могат да бъдат много различни. Лично се убедих в това.

Дъщеря ми беше една от тези, които не се класираха за детска градина. Съответно, трябваше да търсим алтернатива. Мои близки ми препоръчаха родителския кооператив "Хакуна Матата" и решихме да опитаме.

Първоначално бях изпълнен със съмнения. Кооператив значи грижа – а да бъда например учител просто няма начин. Аз себе си не мога да науча на важни неща, какво остава за деца - това е вероятно най-голямата отговорност в живота. Само че в "Хакуна Матата" няма и нужда – три възпитателки се грижат за децата, има внедрени програми и на МОН.

Какъв кооператив е тогава, щом родителите не са "на смяна"? Има с какво да допринесе и родителското тяло – всяка седмица едно семейство се грижи за следобедната закуска на децата. Полезното в случая е, че се залага на меню без месо – веган! Сега децата винаги са заобиколени от много изкушения – определено е полезно понякога да поразнообразят, казвам го като абсолютен любител на пържолите. Ех, ако можех все да съм на свинско и винско, щеше да е "Хакуна Матата" завинаги. Но след като и мен ме почерпиха малко закуска, показах смирение и не само проформа - с желание беше, честна пържолска!

Другото сериозно предимство, особено в светлината на пандемията – децата са не са много! Максималният брой за кооператива е 10 деца, но оптимално всъщност са 7-8. И се приемат както по-малки, около 2-годишни, дори такива близо до 2 годинки, но все още гонещи ги, така и по-големички – 4-5-годишни.

И още – работното време е до 8:30 - 18:30 часа! Сутрин можете да доведете детето и по-късно, например между 9:30 и 10:00 часа. Има и възможност за почасов прием – детето остава половин ден, ако така е по-удобно за родителите.

Мястото също е удобно, макар че познаващите добре София със сигурност ще повдигнат вежди, като разберат – улица "Георг Вашингтон". Това е в началото на Женския пазар, откъм Лъвов мост. Ясно е, че е транспортен хъб – метрото е буквално на две крачки разстояние, отделно е градският транспорт по "Сливница" и "Мария Луиза". Но огромното предимство в това отношение е и друго – няма драма с паркирането! Не търкайте невярващо очите – всеки ден лично се уверявам в това! При влизане откъм "Мария Луиза", в първата възможна пресечка със завой надясно в посока от Лъвов мост към Халите, е нужно просто да направите още един завой вдясно веднага щом можете и там ви чакат поне десетина почти винаги празни места. Да, зелена зона е, но в центъра зоните не са гаранция за лесно намиране на места!

И на мен не ми се вярваше, но ако не вярвате - просто елате, вижте, поговорете, включително за таксата, която намалява, ако има повече семейства и се убедете. Око да види, ръка да пипне - и грижите ще останат поне малко по-настрана!

ЗА КОНТАКТИ:

Facebook профил: Родителски кооператив "Хакуна Матата"

Имейл: kooperativhakunamatata@gmail.com

Телефон: 0888 81 03 44

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама