Джейми Оливър: Да образоваме всяко дете относно храненето


Джейми Оливър: Да образоваме всяко дете относно храненето
Снимка: Getty Images/Guliver

Като споделя затрогващи случаи от проекта си срещу затлъстяването в Хънтингтън, Западна Вирджиния, носителят на Наградата на TED Джейми Оливър обръща вниманието ни върху последствията от нашата апатия относно храната, която ядем.

"Всяка една, отбелязана в червено е болест, свързана с хранителния режим. Всеки доктор, всеки специалист ще ви го каже. Факт. Болестите, свързани с хранителния режим, са най-големия убиец в САЩ днес, в настоящия момент. Това е глобален проблем. Катастрофа. Помита света. Англия е точно зад вас, както винаги."

"Нека започнем с обичайния начин. Бързата храна превзема цялата страна. Знаем това. Големите марки са едни от най-важните сили, мощни сили в тази страна. Супермаркетите също. Големи компании. Големи компании. Преди 30 години повечето от храната беше предимно местна и прясна. Сега в голямата си част е преработена и пълна с всякакви добавки, допълнителни съставки, знаете останалото. Размерът на порциите е огромен, огромен проблем. Етикетите са огромен проблем. Етикетите в тази страна са позор! Искат да ... искат да се следят сами. Индустрията иска да се следи сама. Какво, по този начин? Не го заслужават. Как може да кажеш, че нещо е диетично, след като съдържа толкова много захар?", каза развълнувано Джейми.

"В момента реалността е, че храната, която децата ви получават всеки ден, е бърза храна, много преработена, и няма достатъчно пресни съставки в нея. Знаете - много добавки, Е-та, съставки, за които изобщо няма да повярвате ... Няма достатъчно зеленчуци. Пържените картофи се считат за зеленчуци. Пица за закуска. Дори не им се дават прибори. Ножове и вилици? Не, твърде опасни са. Използват ножици в клас, но ножове и вилици, не. По начина, по който аз го виждам, ако не даваш прибори в училище, ти просто вкарваш насила, на държавно ниво, бързата храна. Защото тя се държи в ръка. И да, между другото, това е бърза храна. Кайма, бургери, кренвирши, пици, всички тези неща. Десет процента от това, което харчим за здравеопазване, както казах, е заради затлъстяването. И ще се удвои. Ние не обучаваме децата си. Няма законно установено обучение относно храната в началното или основно училище. ОК? Не ги обучаваме относно храната."

"Ако бях дошъл днес - и ми се иска да можех - и ви бях показал лекарство за СПИН или рак, щяхте да се борите да стигнете до мен. Всичко, всички тези лоши новини могат да се предотвратят. Това е добрата новина. Нещата са много много предотвратими. Така че нека да мислим за това, че имаме проблем и трябва да рестартираме. Добре, според моя свят, какво трябва да направим? Там е работата, че решението не може да дойде само от един източник. За да рестартираме и да направим истинска осезаема промяна, за да мога да ви погледна в очите и да кажа: "След десет години историята на живота на вашите деца, щастието им, и нека не забравяме, по-умните ядат правилно, да знаете, че ще живеете по-дълго - нещо такова - всичко това ще изглежда различно", смята Оливър.

Прочетете цялата му реч тук!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама