Дневникът на една мама: Ваксините, от които ни е страх


Дневникът на една мама: Ваксините, от които ни е страх
Снимка: iStock/Guliver

Да слагам или да не слагам ваксини? Това е въпросът, който всяка майка си задава още преди детенцето ѝ да се е появило на бял свят. Честно казано, в стремежа си да изберем най-доброто за нашите малки наследници, понякога грешим или обратното – престараваме се.

Лично според мен, слагането на ваксините е точно толкова страшно, колкото и неслагането им. И все пак, всички негативни мнения спрямо имунизациите се въртят около няколко основни тези: ваксините се прилагат, за да печелят фармацевтичните компании; съдържат вредни вещества; те са част от световната конспирация за контрол над населението. Разбира се, в кръга на шегата (и не чак дотам), но това са основните аргументи, с които майките оправдават решението си да не слагат ваксини. Истината обаче е, че много от ваксините, които у нас са препоръчителни, по света са задължителни.

Наистина всеки има право да решава какви лекарства да взима и да дава на децата си и това е чудесно! Съществуват обаче такива понятия като престъпна небрежност и тук определено не става дума дали сте избрали хомеопатията като основно средство за лечение на вашето дете. Избирайки да не следвате имунизационния календар, трябва да сте готови да понесете последствията от действията си. Най-голямото (поне според мен) е, че детето ви няма право да посещава детска градина. За съжаление, огромна част от родителите и лекарите с лека ръка пренебрегват този закон, поставяйки деца в риск. Но не техните собствени! Те застрашават здравето на чуждите деца поради невежество, предразсъдъци и най-вече псевдоинформираност.

Моят съвет към всички мами е да не робуват на "модата”, че ваксините са враг номер 1 на човечеството. Няма никакъв смисъл отлагате, да чакате детето да порасне, да укрепне имунната му система и т.н. Повечето ваксини се прилагат в ранна детска възраст, тъй като децата са най-изложени на риск в началните етапи от живота си. Изберете наистина най-доброто за вашето дете, доверете се на педиатъра, когото сте избрали и не вярвайте сляпо на всичко, което пише по бебешките форуми.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама