Добротата е езикът, който дори глухите могат да чуят, а слепите могат да видят


Добротата е езикът, който дори глухите могат да чуят, а слепите могат да видят
Снимка: iStock/Guliver

Истинската доброта ни прави по-силни. И не става въпрос за добри нрави или формалности, като например, когато помагате на баба си да пресече улицата или винаги сте учтиви към съседите. Говорим за истинска доброта, която идва от дълбините на душата. Тя е проява на истинско внимание и уважение към другите хора. Това предполага, че човек има много добро разположение, което означава, че има ключ, с който можете лесно да отворите почти всички врати в този свят.

Всъщност истинската доброта е най-универсалният език на земята. И това не е само езикът, с който общуваме с близки приятели и роднини. Добротата може да върши чудеса при най-различни обстоятелства. Например, докато общувате с упорити и трудни хора. Няма човек, който да не се усмихне, когато се обърнат към него любезно, искрено пожелавайки му добро.

Много от нас често бъркат добротата с "маската на добротата", носена от лицемерни хора. Преструват се, че са мили или сръчно избягват конфликти, просто мълчат някъде в ъгъла. Или те действат още по-нечестно: казват неща, които според тях човек би искал да чуе, за да установят контрол върху хората. Всичко това не е истинска доброта, а претенциозност и манипулация.

"Добротата е езикът, който дори глухите могат да чуят, а слепите могат да видят", Марк Твен.

22 ДОБРИНИ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ОЩЕ СЕГА

Контакт с очите и истинска доброта

Контактът с очите е един от най-сигурните начини да открием с какво си имаме работа - враждебно отношение или истинска доброта. Моля, обърнете внимание: ако човек отклони погледа си и избягва срещата с очите ви, това означава, че неговите намерения и чувства не са искрени. И ако човек в същото време гледа надолу или над рамото си, тогава това може да е проява на враждебност.

Когато гледаме на някого с доброта, го правим абсолютно свободно и спонтанно. Добрият човек няма да откъсне поглед или няма да се страхува да срещне очите ви, когато говори с вас. За него е важно да установи контакт с очите със събеседника. Този топъл и искрен контакт позволява на всеки да се чувства много удобно и при равни условия.

Жестове на признание и доброта

Истински любезните и добри хора уважават мнението на другите, дори и да не съвпада с тяхното. Те знаят как да изслушат гледната точка на други хора, независимо дали я споделят или не. По този начин те изразяват своето признание и одобрение на другия човек чрез жестове. Те действат по такъв начин, че да насърчават разговора и дават яснота, че слушат внимателно събеседника.

Любезните хора подкрепят разговора, като кимат с глава или леко се навеждат към човека, с когото говорят. Такива жестове, колкото и незначителни да изглеждат, допринасят за добрия контакт и искреността. Премахват всякакви бариери, остава само добротата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама