Думите, които могат да променят живота на едно дете


Думите, които могат да променят живота на едно дете
Снимка: iStock/Guliver

Един ден малкият Томас Едисон се прибрал от училище и подал на майка си едно малко листче, на което било написано нещо. Той й казал: „Мамо, учителят ми ме помоли да ти предам това."

Очите на майка му се насълзили, докато четяла на глас написаното: „Синът Ви е гений. Това училище е твърде малко и не разполагаме с достатъчно добри учители за неговото обучение. Моля Ви занапред да го обучавате у дома.“

След много, много години, след като майката на Едисон починала, а той вече бил един от най-великите изобретатели на века, Томас Едисон разглеждал старите семейни вещи. Изведнъж той зърнал сгъната хартия в ъгъла на едно от чекмеджетата на бюрото. Взел листчето и го разгънал.

На листа било написано: „Синът Ви има умствени проблеми. Не разрешаваме да идва повече на училище.“ Едисон плакал в продължение на часове, а след това написал в дневника си:

Томас Алва Едисон беше бавноразвиващо се дете, което благодарение на майка героиня се превърна в гения на века.

Независимо че тази история е най-вероятно измислена, а може би именно заради това трябва да вярваме в собствените си сили и възможности. Никога не се отказвайте от мечтите си – дори когато ви казват, че са непостижими и нереални. Нека това бъде за Вас само стимул да продължите напред и да докажете обратното.

Първата и най-важна спечелена битка е битката със самия себе си.

Когато си поставиш цел и тръгнеш целеустремено към нея, всичко по пътя е просто подробност.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама