Един наранен чин, хиляди наранени деца


Един наранен чин, хиляди наранени деца
Снимка: ИКЕА

Насилието и агресията между децата не са новини. Те не са статии, репортажи, статистики или числа, чиято стойност пада, щом сменим канала. Не е новина, когато група деца тормозят по-слабите от тях. Не е новина, когато децата са жестоки помежду си вербално, физически или онлайн. Не са новини и детските кавги, прераснали в жестокост, понякога с фатален край. Това не са новини, това са трагедии.

Децата са все още точно това - деца. Когато са изправени пред ситуации, пропити с агресия и гняв, те нямат емоционалния капацитет да се справят по зрелия и адекватен начин, за който претендираме ние, възрастните. Но колко често имаме навика да забравяме това и все повече да игнорираме факта, че децата са продукт и отражение на света, който градим за тях, и отношението, което получават от нас?

За разлика от нас, те не знаят как да се справят с емоциите и проблемите си и често при подобни прояви попадат в порочния кръг на жестокост и порицание – и от страна на връстниците си, и от страна на възрастните. Подобен порочен кръг започва да се отразява на целия им живот. Спад в амбицията и решителността, намаляване на успеха, ниско самочувствие, което влияе на всяко следващо взето решение, а това в дългосрочен план може да се отрази на цялото им бъдеще.

Агресията не трябва да бъде оправдавана, но когато пламти между нашите деца, тя има нужда от помощ, а не от допълнително кавги и със сигурност не от още огън и агресия.

И може би дори ние понякога не знаем как да постъпим, когато ситуацията стане наистина сериозна и излезе от рамките на “нормалното”, което сме обозначили за такова. Точно тогава започваме да избягваме тази дълга и широка тема, дискусията по която всъщност никога не трябва да спира.

Именно тук, съвсем на място, се появява каузата на ИКЕА и УНИЦЕФ “В час с проблема”, която има за цел да обърне изцяло светлината на прожекторите върху наболялата тема. ИКЕА, дългогодишен партньор на УНИЦЕФ в различни каузи в помощ на деца, активно се включва в подкрепа на програмата “Стъпки заедно” от 2019 г.

Тя е дългосрочна инициатива на УНИЦЕФ и Министерство на образованието и чрез различни методики въвлича в решаването на проблема училищата, преподавателите, директорите, родителите и, разбира се, самите деца. Освен това инициативата е създала работилници за емоционално и социално учене, в които включва и групи от връстници-доброволци, които нарича “Миротворци”. Целта от тук нататък е темата да се разрасне до толкова, че да подпомогне обществото да възприеме добри практики за справяне с тормоза и насилието по адекватен начин. Ролята на ИКЕА е да създаде уютни и приобщаващи пространства на сигурност, подходящи за почивка, четене, релакс и много полезни дискусии между учители и ученици.

Но как темата да стигне до повече хора, провокирайки ги да обърнат внимание на това?

В магазин ИКЕА София, насред мебелния салон, се появи едно по-специално бюро. То всъщност е “пиедесталът”, на който са поставени само една малка част от всички грозни думи и обиди, които някога са били казани от деца на други деца. Целта му е да даде форма на проблема в неговия истински, суров вид. Ето защо с него върви и основното послание “В час с проблемите”.

Целта на ИКЕА и УНИЦЕФ е да изнесат дискусията извън сградата на училището, където учениците се сблъскват най-често с тормоза, и да направят всички съпричастни, като подействат като мотиватор да дадат мнението си и да станат част от дискусията.

В магазин ИКЕА София всички могат да снимат бюрото, да го споделят в социалните мрежи, използвайки хаштага #СмелиЗаедно, и да изразят своята подкрепа, за да вдъхнат увереност на истински деца. А на информативната страница ikea.bg/schools могат да намерят много полезни ресурси, предоставени от УНИЦЕФ, както за ученици, така и за родители.

 

Илюзията, че този проблем може да бъде изцяло изкоренен, е трудна за поддържане. Но когато говорим за него, споделяме един на друг опит и най-важното протягаме ръка, където и когато е нужно, пламъкът на агресията намалява и може да се превърне в светлината, която да ни показва правия път, щом отново кривнем от него - ние и нашите деца. Защото преди всичко не трябва да забравяме, че в тези проблеми ние сме заедно и заедно сме отговорни за тяхното решаване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама