Ето защо децата трябва да лягат навреме


Ето защо децата трябва да лягат навреме
Снимка: iStock/Guliver

Като деца сме чували от родителите си, че трябва да си лягаме преди 9 часа. Разбира се, с времето навиците много са се променили. Сегашните деца дори отказват да си сложат пижамите толкова рано, което обаче не е здравословно. Децата трябва да си лягат рано. Растежът е важна част от детския живот, а това може да се случи само докато спи. Отделянето на хормона на растежа се случва по време на четвъртия етап на съня, около 12.30. Ако детето си ляга след полунощ, времето за производство на хормона на растежа намалява и детето може да не порасне много.

Ето как да промените режима му:

* Ситуацията трябва да се промени радикално. Това означава, че не само трябва да карате детето да си ляга по-рано, но да промените и навиците на цялото семейство. Ако детето, докато е в леглото, вижда светлина и чува как родителите му говорят или гледат телевизия, то автоматично предполага, че е време за игра, скачане, викане или нещо друго, но не и за спане.

* Друго страхотно решение е да включите някои ритуали преди сън. Например може да четете, преди заспиване. След няколко дена, детето ви ще свикне с идеята, че четенето означава да се приготвя да спи.

* Друг съвет е да сложите мека жълта светлина, тъй като се смята, че помага на тялото да се отпусне и да се подготви за сън.

* И не забравяйте за упражненията. Карането на колело и играта с топка след вечеря може да направи чудеса за изграждането на добри навици за сън.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама