Игра и развитие за детето - изберете 2 в 1


Игра и развитие за детето - изберете 2 в 1
Снимка: pexels.com

В днешно време има много разнообразни игри, които са добър начин детето да се забавлява и в същото време да се развива.

Не е тайна, че играта е в основата на развитие на детето. Те опознават и изследват света, физическата си среда, изразяват емоциите си и изграждат речника си, чрез игрови моменти. Правилните игри са важен инструмент за когнитивното, физическото емоционалното и социално развитие на детето.

Предоставяйки на детето си образователни игри, родителя му помага, то да придобие редица личностни качества, които успешно да прилага във всяка сфера на живота, като:

адаптивност към проблеми;

креативност;

развитие на логическата мисъл;

социалност и емпатия;

подобряване на фината моторика и връзка око-ръка;

инициативност;

причино-следствена връзка;

стимулация на сетивата.

Децата притежават естествено любопитство. Когато си играят те изследват и учат. Детето е естествен ученик и въздействието на правилните игри, продължава цял живот.Правилната игра може да запали детето до такава степен, че то да придобие дадено хоби, както и по-лесно да открие своя правилен път. Всички родители могат да спомогнат за този процес, като им осигуряват подходящите играчки и игри за възрастта им.

Колкото и странно да звучи, играта спомага за за това как децата да се отнасят един към друг, как да споделят, как да играят роли, как да спазват правилата. Учат се как да бъдат част от цялото и част от отбора в зависимост каква игра се играе, което е изключително важно.

Играта удовлетворява детето. Правилната игра и играчка, удовлетворява и много други потребности на детето, като даването и получаването на внимание. Развиват умения да изразяват емоциите си по различни начини, като - гняв, стрес, чувство на удовлетвореност и неудовлетвореност, срах и други, и начин как да се справят с тях.

Чрез играта, децата научават основните понятия, цветове, буквите, числата, а също и как да разрешат проблемите, с които се сблъскват.

Има толкова много различни игри, които могат да бъдат отправна точка към развитието на детската мисъл, въображение, адаптивност в различни ситуации, социални умения и много други.

За най-малките, е добре да се избере игра, която развива сетивата. Идеални за тази цел са играчките със светлини и звук и говор. Този тип играчки целят, да привлекат вниманието на детето и да стимулират сетивата му за така нареченото - звук -картина-докосване (SST).

Подобни интерактивни игри, окуражават детето към "разгадаване" и интерес как така играчката говори и от къде говори.

Докато някой деца вече пристъпват смело с малките си крачета, други все още срещат трудности. Идеални играчки за подобряване на моториката на детето са, тези които включват пълзене и/или догонване. Така детето ще се ангажира по-задълбочено с играчката. Този тип игри спомагат не само да радват децата, а също така им помага да се научат да ходят самостоятелно, без помощта на родителите си.

Снимка: pexels.com

Израствайки, до момента, в който детето ви разбира чудесно е време за малко по-активни игри. Те трябва да изискват по-голяма физическа активност и концентрация. Над 2 годишна възраст децата се ангажират доста по-лесно към различни игри развиващи концентрацията, въображението и мозъка им.

Четенето на книжки тип пъзел, е страхотен начин детето да се запознае по-обстойно, с някой основи на майчината реч, асоциирайки отделни думички с някакво действие.

Каквато и образователна игра да предпочетете, наблюдавайте как детето играе и реагира с нея, какви емоции и усещания поражда в него.

Образователните игри са идеални за придобиване на сръчност, развитие на логическата мисъл и умения, свързани с адаптивността на детето в различни ситуации.

Винаги насърчавайте детето си, оставяйки го да развихри въображението си, както то прецени, че е най-забавно и интересно за него, като го стимулирате с идеалните и правилни образователни игри за него, които ще развият всичките му силни качества.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама