Интересни факти за ползите от кърменето


Интересни факти за ползите от кърменето
Снимка: iStock

Може би повече жени вече знаят, че кърменето осигурява всички хранителни вещества на бебчето още от първия ден.

Освен че осигурява така важните желязо, калций и фосфор под форма, която вашето бебе може да усвоява лесно, тя съдържа и жизнено важните мастни киселини в адекватни количества.

Кърмата подпомага имунната система на бебето. Тя съдържа комбинация от защитни фактори, включително антитела и пребиотични олигозахариди и укрепва защитата му от болести. Кърмата може също да предпази вашето бебе от развиване на астма в ранното детство.

Физическото докосване между вас и вашето бебе по време на кърмене е естествен начин за подпомагане в значителна степен на допира с кожата и взаимодействия като говорене, контакт с очи и люлеене. Близостта осигурява комфорт и топлина, като едновременно с това стимулира сетивата за допир, зрение, мирис, слух и вкус.

Кърменето стимулира освобождаването на хормон, наречен окситоцин, който има положителен ефект върху вашите емоции; той ви кара да се чувствате отпуснати и доволни, докато храните бебето си, и превръща храненето в едно успокояващо преживяване и за двама ви.

Кърменето е естествен и здравословен начин да редуцирате част от натрупаните по време на бременността мастни депа. Изследванията показват, че майките, които кърмят, са склонни по-бързо да възстановят теглото си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама