Как да изберем раница за ученика?


Как да изберем раница за ученика?
Снимка: iStock/Guliver

С идването на септември, подготовката за новата учебна година започва да чука на вратата. Родители и деца излизат на пазар, за да подготвят всичко, което е необходимо за 15 септември. И въпреки, че тази година е малко по-различна заради епидемията от COVID-19, много родители вече съставят своите списъци, като на първото нещо е раницата за училище.

Как да изберем правилната раница?

Изборът на подходящата раница е от огромно значение. И ако за децата той е свързан по-скоро с последните модни тенденции, то за родителите възникват въпроси свързани със здравето и физическото развитие на детето.

Докато ученикът е по-малък, той трябва да носи определен тип раница, който да не уврежда гръбначния му стълб и стойката. Изборът на неподходящ модел може да доведе до сериозни проблеми, гръбначно изкривяване, а от там и до нарушено кръвообръщение и лоша позиция на тялото.  

МЕРКИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ СПАЗВАТ ТАЗИ ГОДИНА В РОДНИТЕ УЧИЛИЩА

Важен е размерът

Когато купувате раница за по-малко дете, трябва да го правите в тяхно присъствие, за да сте сигурни, че пасва добре на тялото му. Тя трябва да обхваща разстоянието от раменете до талията, а върхът и да е по-висок от линията на раменете. Раницата не трябва да виси под кръста, защото това ще окаже влияние върху развитието на долните крайници.

Теглото

Специалистите са категорични – когато раницата на ученика е пълна, тя не трябва да надвишава 10-12% от собственото му тегло. Претоварването може да предизвика изкривяване. Ако все пак детето трябва да носи твърде много учебници и помагала, особено в първи и втори клас, можете да помислите за раница на колела.

Какъв модел да изберете?

За по-малките деца раницата задължително трябва да бъде с две презрамки. Моделите с презрамка през едното рамо не разпределят правилно тежестта и също могат да предизвикат гръбначно изкривяване.

Раницата трябва да е с твърд гръб. Ако има и колан за закопчаване отпред той трябва да се ползва задължително, защото помага за правилното балансиране на теглото и стойката не детето. Добре е раницата да бъде с повече отделения, защото така детето ще е улеснено при подреждането й. Научете ученика още в началото да я подрежда правилно. Големите учебници трябва да се слагат по-плътно до гърба, а по-леките тетрадки – от външната страна. Мястото на несесера също е важно – ако е от плат може да бъде поставян най-отгоре, защото е лек. Ако сте купили по-масивен обаче, тогава е добре той да се оставя на дъното.

И на финала – колкото и правилно да сте избрали раницата за вашето дете е желателно то да не я носи повече от 30 минути без почивка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама