Как да накарате децата да ядат повече зеленчуци?


Как да накарате децата да ядат повече зеленчуци?
Снимка: iStock

Като слагате повече зеленчуци в чинията на децата, можете да ги накарате да се хранят по-здравословно. По-големите порции зеленчуци ги карат да изяждат средно 68% повече от тях (допълнително 21 г/ден). До такъв извод е стигнал 4-седмичен експеримент с 67 деца между 3 и 5 години.

Изследователският екип е използвал броколи и царевица като тестови зеленчуци и е удвоил сервираните порции – от 60 на 120 г – за да види дали това би променило хранителнире навици на децата.

„Увеличението, което наблюдавахме, е равно на около 1/3 от една порция или на 12% от препоръчителния ежедневен прием за малки деца.“, казва експертът по храненето Ханим Диктас от щатския университет в Пенсилвания.

Тази стратегия може да е полезна за родители, болногледачи или учители, които се опитват да окуражат децата да ядат препоръчителното количество зеленчуци за деня.

Подобен ефект се наблюдава и при възрастните, но нещата не се свеждат само до това да изсипем повече зеленчуци върху всяко ястие. Видът на зеленчуците, храните, с които се сервират, както и това дали тяхното количество се увеличава или не, също е от значение.

В посоченото изследване порциите на останалите храни в чиниите останали непроменени. Освен това учените добавили масло и сол в някои от своите тестове. Това обаче не оказало значителна разлика в изядените от децата зеленчуци (и съответно – порции). Увеличаването на порциите зеленчуци се оказва значително по-ефективна стратегия за подобряване начина на хранене. Това се обяснява с факта, че зеленчуците се харесват и без масло и сол – 76% от децата ги оценяват като „просто окей“ или дори „вкусни“. Пък и изследователите казват, че изборът на храната е важен. Заедно с броколи и царевица са сервирали рибни пръчици, ориз, ябълков сос и мляко.

„Избрахме храни, които като цяло се харесват, но същевременно не са любими на децата.“, казва Барбара Ролс, специалист по храните, която е от щатския университет на Пенсилвания.

Така например ако сервирате зеленчуци заедно с пилешки хапки, вероятно ще се разочаровате.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама