Как да се справите, ако сте женени за перфекционист


Как да се справите, ако сте женени за перфекционист
Снимка: iStock/Guliver

Да бъдеш омъжена за перфекционист има своите недостатъци: идеално чиста кухня? Готово. Педантично организиран шкаф с лекарства? Готово. Пълен резервоар, когато заемате колата му? Всеки път. Но заедно с облагите има натиск върху вас и вашите деца - да живеете по невероятно високи очаквания. За тези моменти, когато той е по-критичен или контролиращ, отколкото странен, ето няколко съвета как да се справите.

Бъдете малко глухи

Във всеки добър брак понякога помага да бъдем малко глухи. Когато се говори остро и с обиди, най-добре да се изясни ситуацията. Реагирането с гняв или раздразнение няма да даде възможност на хората да убеждават, нито да се разберат. За вашия партньор перфекционист, мърморенето не означава непременно, че нещо сте сгрешили. То може да е просто начинът му да изпусне парата. Затова не му се сърдете. Просто бъдете малко глухи. 

Запомнете, проблемът не е във вас, а в него

Когато сте изправени пред хиперкритичен съпруг, е важно да си спомните собствената си стойност, да пеете свои собствени похвали и да признавате собствените си постижения. Напомнете му, че сте в това заедно. Преди всичко, знайте дълбоко, че неговата критика е далеч по-малко свързана с вас, отколкото с това, което психолозите наричат "преследва неуловимия заек в своята собствена глава". Не го приемайте лично. Неговата критика и твърдост не са за вас. Те отразяват борбата му със самочувствието и безпокойството.

Опитайте с малко нежност

Когато партньорът ви се сърди, защото съдомиялната машина не е заредена "правилно", имате две възможности: гняв или съпричастност. Заемете страната на любопитството и се опитайте да разберете какво наистина го изнервя в тази ситуация. Разбирането защо той се държи по определени начини ще увеличи състраданието и любовните чувства. Родителите му го караха да не се чувства достатъчно добре, когато е толкова очевидно, че не е най-добрия? (В крайна сметка перфекционизмът изглежда генетичен.) Разглеждайки откъде идва проблемът, може да ви помогне да видите колко несъвършен и въпреки това напълно привлекателен е партньорът ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама