Как детето ни да расте с любов към книгите


Как детето ни да расте с любов към книгите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Как да запалим интереса на едно дете към книгите? Знаем колко често днес виждаме децата втренчени в компютъра или таблета. За никого не е тайна, че книгите им помагат да откриват света, да различават доброто от злото. Четенето обогатява речника и развива речта. Знаете ли, че в детските книги разнообразните думи са с 50% повече в сравнение с най-гледаните телевизионни предавания?

Ето шест практични съвета как да събудим у детето страстта към четенето.

Давайте пример. Не забравяйте, че за детето родителите са основен ролеви модел. Ако искате детето ви да чете – четете и вие. Когато вашето дете расте заобиколено от книги и хора, които четат, бъдете сигурни, че то ще продължи традицията.

Четете на децата си на глас. Изследванията показват, че деца, на които от ранна възраст се чете редовно, като пораснат се превръщат в запалени читатели. Според проучване, проведено от британската компания YouGov, препоръчително е на децата до 11-годишна възраст да им се чете на глас поне 5 дни в седмицата.

Изберете книги с картинки. Илюстрациите задържат вниманието на децата. Разглеждайте картинките заедно. Обсъждайте онези части от историята, които изобразяват. Въведете детето си в света на приказните герои, в света на приключенията, в света на четенето.

Експериментирайте с жанрове. Изберете разнообразни истории и жанрове – от Пипи Дългото Чорапче, до енциклопедии за света на животните или динозаврите. Така детето ви няма да се отегчи. Не давайте възможност на детето си да остане с впечатлението, че четенето е нещо скучно и еднообразно.

Уважавайте предпочитанията на детето. Не налагайте на детето неясни книги. Четете заедно тези, които са най-интересни за него. Дори синът ви да харесва приказката за Пепеляшка повече от тази за Храбрият оловен войник, не се притеснявайте – в бъдеще той ще се превърне в истински принц!

Използвайте модерни технологии. Технологичните джаджи могат да ви помогнат да спечелите интереса на едно дете към книгите. Например четенето на E Ink електронен четец може да се превърне във вълнуваща игра – поддържането на разнообразни електронни формати позволява да изтеглите от Интернет най-известните приказки с илюстрации. Същевременно използването на електронен четец ще гарантира здравето на вашето дете – четенето от E Ink екран е абсолютно безопасно за очите.

Любовта към четенето пламва още в ранна възраст, а детската книга е първата стъпка на детето в очарователния свят на четенето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама