Как държавата ще помага на родителите заради втория локдаун


Как държавата ще помага на родителите заради втория локдаун
Снимка: iStock/Guliver

Социалният министър и вицепремиер Деница Сачева обяви кои икономически мерки ще действат в страната по време на наложения от петък вечер до 21 декемрви локдаун в България.

"Специално за родителите, които ще трябва да гледат децата си в този период, знаете, че имаме нова помощ, която приехме и която може да се използва, тъй като променихме и критериите за достъпа до нея. Средният доход на член от семейството трябва бъде 915 лв. и съответно родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват 610 лв. минималната работна заплата.

Всеки, който иска, може още сега да влезе в сайта на Агенцията за социално подпомагане, за да види условията. Критерият е доста висок, така че ще можем да подкрепим доста родители, тъй като голяма част от тях вече са използвали своите платени отпуски. Разбира се, взели сме за база минималната работна заплата. Съзнаваме, че това няма да е реалният доход, който много от тях получават, но е помощта, която можем да осигурим веднага и с която можем да облекчим именно тези 3 седмици до 21 декември.

В готовност са и колегите от Агенцията по заетостта със схемата за детегледачки и тя продължава, така че родителите в заетост (както се казва програмата) могат да кандидатстват за детегледачка, която да използват следващия месец", обясни социалният министър.

Помощите за семействата с деца до 14-годишна възраст, които се обучават онлайн, се отпускат на:

* Родител на дете, което учи от разстояние заради пандемията от COVID-19, и се налага да излезе в неплатен отпуск.

* Родител, останал без работа, без право на обещетение за безработица или размерът му е по-нисък от минималната работна заплата.

* Самоосигуряващ се, който обаче не може да работи заради въведените мерки за борба с пандемията от коронавирус.

При следните условия:

* Детето да е на възраст до 14 години.

* Месечният доход с едно дете не бива да надвишава 2745 лв., а на семейство с две деца - 3660 лв.

* Ако сте самоосигуряващи се, трябва да подадете заявление в НАП и да получите регистрирано прекратяване на дейността Ви. Това може да се случи и електронно на адрес: inetdec.nra.bg/pikservices.html.

* Трябва да имате уведомление от детската градина или училището (по имейл или в електронен дневник), общината или РЗИ, че детето ви минава на обучение от разстояние с решение на директор, на областен или общински щаб или е под карантина.

* Трябва да предоставите и служебна бележка, че сте в неплатен отпуск.

* Заявленията за помощта и служебните бележки може да подавате в дирекциите "Социално подпомагане", сканирани или снимани на имейл: ao@asp.government.bg, по пощата или чрез системата за сигурно електронно връчване на адрес: rb.gy/ymlvr0.

* Ако бъдете одобрени, ще получите средствата си на следващия месец. Това се прави, за да може помощта да компенсира дните неплатен отпуск, за които не получавате възнаграждение.

За да кандидатсвате и по програма за детегледачки:

* Родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа;

* Многодетни родители (с три или повече деца на възраст до 12 г.) на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище.

* Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама