Как се променят желанията за подаръци при децата


Как се променят желанията за подаръци при децата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Най–голямото богатство на този свят са нашите деца. Родителите са готови на всичко, за да ги виждат винаги усмихнати и щастливи, а щастието при децата се изразява чрез подаръците, които получават. Често пъти те биват поощрявани или наказвани именно по този начин. Любопитно е как детските желания се променят през различните поколения.

Желанията са плод на нашата емоционалност. За тях обаче е от особено значение и социо-културното време, което предопределя тяхната насока. Безспорно семейната среда, начинът на възпитание, както и външната среда влияят при пораждането на желания. Това е и причината, поради която нашите баби и дядовци, когато са били деца, са се радвали на предмети, които са били ръчно изработени, с цел игра. Често пъти те сами са изработвали своите играчки с подръчни материали, за да могат да се забавляват. Кукли от парцали, колички от капачки за буркани и други подобни способия са били изобретявани и въпреки всичко са успели да имат детство посветено на игри и забавления. Най-чаканият подарък е бил нематериалният – почивни дни, в които да не изпълняват домашни задължения или вкусно лакомство, което се поднася рядко и при особени заслуги.

Ако се върнем във времето на родителите ни, можем да заключим, че то се доближава до това на бабите и дядовците ни повече, отколкото до нашето. Разбира се и те са имали прекрасно детство изпълнено с много емоции и подаръци. Това поколение е обичало безкрайно много книги, ето защо те са често срещан подарък, наред с играчки, които са били сравнително недостъпни за средностатистическия човек.

Около 50 години по-късно идва друга реалност и сякаш друг свят. За този период от време стоките са станали изключително достъпни, а изобилието определено затруднява избора. Децата на 21-ви век вече не се задоволяват с кукли и колички или ако го правят, то те са на последно място в тяхната класация. Модерното съвремие и технология наложиха преструктуриране на желанията, свързани с подаръците. Ако нашите баби и дядовци срещат затруднение да боравят с мобилни телефони, то 3-годишните нямат никакъв проблем с тях. Определено техниката е сред най-предпочитаните подаръци – телефони, компютри, плей стейшън, таблети. С две думи, всичко, което може да ги забавлява, седейки вкъщи.

Три поколения, три измерения и толкова много промени. Единственото, което са загубили децата на днешното съвремие, е социалният елемент на подаръците, а може би не са, просто са го пренесли от улицата, предназначена за игри, в социалните мрежи.

Източник: kaymu

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама