Какви са симптомите на диабет тип 1 при децата


Какви са симптомите на диабет тип 1 при децата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Захарният диабет при децата е последица от дълбоки нарушения в регулацията на имунната система, в резултат на които загиват клетки от задстомашната жлеза, произвеждащи хормона инсулин. От своя страна, недостатъчното му количество води до повишено съдържание на глюкоза в кръвта, защото без инсулин тя няма как да проникне в клетките.

Това е причината да се възпрепятства нейното разграждане, а при него се освобождава енергия, която е необходима за всичките обменни процеси в организма. В следствие на това настъпва т.нар. енергиен глад. За да задоволи нуждите си, организмът започва да разгражда мазнините и белтъците, които са складирани в подкожната масна тъкан и мускулите.
Поради тази причина в началото на заболяването децата с диабет тип 1 губят много тегло. Това може да се определи като един от признаците, за които не само родителите, но и учителите е важно да следят.

Друг симптом на захарния диабет тип 1 е честото и по-обилно уриниране. То може да е налице и през нощта. Не бива да се пренебрегва засилената жажда, въпреки която обаче се наблюдава дехидратация при малчуганите, страдащи от диабет тип 1. Кожата им е суха дори до степен на лющене. Възможни са кожни и генитални инфекции, на които трябва да се реагира бързо и своевременно.

Всичко горепосочено, особено ако е съпътствано с умора и отпадналост у детето, е повод да се направят изследвания на кръвна захар и урина.

За да се разболее дете от захарен диабет тип 1, трябва да е налице генетична предразположеност. Захарната болест може да се отключи под влияние на фактори от външната среда. Такива могат да се окажат вирусни инфекции, лоши хранителни навици, химични вещества и прочие.

Профилактичните изследвания са най-добрият начин да се открие захарният диабет тип 1 навреме както при децата, така и при възрастните. За съжаление, тази култура на профилактика не се наблюдава не само в България, но и световен мащаб. Впоследствие това се оказва и главна причина за стремглаво нарастващия брой заболели.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама